STERILIZACIJA PSA

Rjavega kužka pregledujejo na veterini

Sterilizacija psa je običajna praksa lastnikov hišnih ljubljenčkov, s katero preprečimo pojavnost neželenih legel in pozitivno vplivamo na splošno zdravje psa.

V članku bomo pogledali:

  • KAJ JE STERILIZACIJA

  • KATERE VRSTE STERILIZACIJ POZNAMO

  • PREDNOSTI IN SLABOSTI POSAMEZNE VRSTE STERILIZICIJE

Francoski buldog čaka na mizi na veterinarski pregled
Francoski buldog čaka na mizi na veterinarski pregled

1. KAJ JE STERILIZACIJA PSA

Sterilizacija psa je kirurški poseg, s katerim se psičkam odstranijo reproduktivni organi, kot so jajčniki, jajcevodi in maternica. Kateri reproduktivni organi se odstranijo je odvisno od vrste sterilizacije.

Poseg se običajno opravi v splošni anesteziji, kar pomeni, da pes med posegom spi in ne čuti bolečine. Pes mora biti pred posegom tešč, da se zmanjša tveganje za nastanek zapletov med anestezijo. Poseg sterilizacije psa poteka različno, odvisno od vrste sterilizacije.

Samička pasme pitbul stoji na pesku. Psička je po kotitvi. Sterilizacija psa preprečuje neželena legla.
Samička pasme pitbul stoji na pesku. Psička je po kotitvi.

Sterilizacija psa je rutinski poseg, okrevanje po posegu je običajno hitro in  poteka brez zapletov. Kot pri vsakem kirurškem posegu pa obstajajo tudi zapleti in tveganja pri sterilizaciji, kot so okužbe, krvavitve in neželene reakcije na anestezijo.

Sterilizacija psov se priporoča, saj  prepreči neželeno brejost, zmanjša tveganje za nekatere zdravstvene težave (kot so tumorji mlečnih žlez in okužbe maternice) ter zmanjša ali odstrani tveganje za nastanek raka na jajčnikih in maternici.

Pomembno je, da se o prednostih sterilizacije in morebitnih zapletih pogovorite s svojim veterinarjem, in se na podlagi tega odločite ali je sterilizacija najboljša izbira za vašega psa.

Kužek z medicinskim ovratnikom. Po sterilizaciji je potrebno psu preprečiti, da bi lizal rano.
Kužek z medicinskim ovratnikom.

2. VRSTE STERILIZACIJ, prednosti in slabosti

Na splošno je izbira postopka sterilizacije psa odvisna od individualnih potreb vašega psa in priporočil vašega veterinarja. 

Tradicionalna sterilizacija ostaja najpogosteje uporabljen postopek, vendar laparoskopska sterilizacija in ovariektomija postajata vse bolj priljubljeni možnosti, saj ponujata potencialne prednosti, kot sta hitrejše okrevanje in manjše tveganje za zaplete.

Poznamo tri glavne vrste sterilizacije psičk: klasično sterilizacijo, laparoskopsko sterilizacijo in ovariektomijo. 

Vsak postopek ima svoje prednosti in slabosti.

Katera vrsta sterilizacije je najbolj primerna za vašo psičko, pa je odvisno od različnih dejavnikov, vključno z njeno starostjo, zdravstvenim stanjem in splošnim počutjem.

Monitoring med operacijo psa.
Monitoring med operacijo psa.
  • KLASIČNA STERILIZACIJA: Veterinar naredi rez na trebuhu psa, da pride do jajčnikov in maternice ter ju odstrani. Postopek se običajno izvede v splošni anesteziji, rez pa se lahko zapre s šivi ali sponkami. Čas okrevanja po sterilizaciji je različen, psičke pa so po posegu običajno vsaj nekaj ur na kliniki, da se spremlja njihovo okrevanje. 

Prednosti tradicionalne sterilizacije:

–  Gre za uveljavljen in pogosto uporabljen postopek, s katerim ima izkušnje večina veterinarjev.

–  Popolnoma odpravlja tveganje za nastanek raka na jajčnikih in maternici, saj sta oba organa odstranjena.

–  Običajno je cenejši od laparoskopske sterilizacije.

Slabosti tradicionalne sterilizacije:

–  Za odstranitev jajčnikov in maternice je potreben večji rez na trebuhu.

–  Gre za bolj invaziven postopek kot pri laparoskopski sterilizaciji in lahko zahteva daljši čas okrevanja.

–  Obstaja večje tveganje za zaplete, kot so krvavitve ali okužbe, saj vključuje večji rez.

–  Pes ima lahko po operaciji nekaj bolečin in nelagodja.

Kužek na infuziji
Kužek na infuziji
  • LAPAROSKOPSKA STERILIZACIJA: To je novejša in manj invazivna vrsta sterilizacije, pri kateri veterinar z majhno kamero in specializiranimi instrumenti odstrani jajčnike skozi majhne reze v pasjem trebuhu. Postopek se prav tako izvaja v splošni anesteziji, psi pa lahko občutijo manj bolečin in hitreje okrevajo kot pri tradicionalni sterilizaciji. Rezi so običajno dovolj majhni, da ni potrebno šivanje ali sponke.

Prednosti laparoskopske sterilizacije:

–  Pri laparoskopski sterilizaciji se naredijo manjši rezi v trebuhu.

–  Gre za minimalno invaziven postopek, ki lahko povzroči manj pooperativnih bolečin in nelagodja.

–  Manjše je tveganje za zaplete, kot sta krvavitev ali okužba.

–  Čas okrevanja je pogosto krajši kot pri tradicionalni sterilizaciji.

Slabosti laparoskopske sterilizacije:

–  Običajno je dražja od klasične sterilizacije.

–  Ni na voljo v vseh klinikah.

–  Vsi veterinarji nimajo izkušenj z laparoskopsko operacijo.

Shitzu spi na odeji
Shitzu spi na odeji
  • OVARIEKTOMIJA: To je vrsta sterilizacije, pri katerem se odstranijo samo jajčniki, maternica pa ostane nedotaknjena. Postopek je podoben tradicionalni sterilizaciji, vendar se maternica ne odstrani. Ovariektomijo lahko opravimo s klasičnim rezom ali laparoskopskim pristopom.

Prednosti ovariektomije:

–  Gre za manj invaziven postopek od tradicionalne sterilizacije, saj ni treba odstraniti maternice.

–  Čas okrevanja je običajno krajši kot pri tradicionalni sterilizaciji.

–  Manjše je tveganje za zaplete, kot sta krvavitev ali okužba kot pri tradicionalni sterilizaciji.

–  Izvede se lahko s klasičnim rezom ali laparoskopskim pristopom.

Slabosti ovariektomije:

–  Še vedno obstaja majhno tveganje za nastanek raka maternice, saj maternica ni odstranjena.

–  Lahko je dražja od običajne sterilizacije.

–  Vsi veterinarji nimajo izkušenj s to vrsto postopka.

Pomembno je, da se z veterinarjem pogovorite o morebitnih prednostih in slabostih vsake vrste postopka sterilizacije in tako izberete najboljšo vrsto posega, ki je primeren za vašo psičko.

PREBERITE TUDI

DISPLAZIJA KOLKOV

“Lani poleti pa smo prvič opazili, da je z Gummy nekaj narobe. Po večji aktivnosti, ki za drugo psičko ni bila prenaporna, je Gummy začela težje vstajati, kar smo seveda takoj pripisovali ”musklfibru”.”

Kapljice za oči in ušesa z nano koloidnim srebrom za pse in mačke. Kapljice z nano koloidnim srebrom se lahko uporablja pri vnetih in pordelih očeh, vnetih ušesih, težavah z glivicami v ušesih ter tudi za redno čiščenje ušes. Koloidno srebro ima naravne antibakterijske, protiglivične, protivirusne in protivnetne lastnosti. Pantaya kapljice za oči in ušesa za pse in mačke z nano koloidnim srebrom so prava izbira za podporo zdravju naših ljubljenčkov

Sprej z nano kolodnim srebrom za pse in mačke. Sprej je primeren za ureznine, rane, pordelo in srbečo kožo, vonj povezan z glivicami in pa ugrize klopov ter drugih insektov. Koloidno srebo ima naravne antibakterijske, protiglivične, protivirusne in protivnetne lastnosti. Zato lajša simptome pri alergijah in preobčutljivosti naših psov in mačk na zunanje dejavnike. Pantaya sprej za pse in mačke z nano koloidnim srebrom je prava izbira za podporo zdravju naših ljubljenčkov.

Šampon in balzam z nano koloidnim srebrom za pse in mačke.

Primerna sta za alergike, za vse kosmatince, ki imajo srbečo, pordelo in razdraženo kožo. Tako v šamponu kot tudi balzamu so uporabljene organic in naravne sestavine. Aroma limonske trave. PH šampona in balzama sta prilagojena potrebam psov in mačk.

Pantaya magnetni stimulator s pulzirajočim magnetnim valovanjem prodira globoko v tkiva, vse do celic. Vpliva na biološke procese v celicah, jih oskrbuje s kisikom in povečuje prepustnost membran. PEMF stimulacija se odlično izkaže pri ORTOPEDSKIH POŠKODBAH, RANAH, NEVROLOŠKIH OBOLENJIH, VNETJIH in DEGENERATIVNIH SPREMEMBAH. Je neinvazivna metoda in nima stranskih učinkov. Stimulacija s PEMF napravo postaja ena izmed vodilnih terapij v veterini.