Joj, Pantoja šepa! Diagnoza: artritis.

Diagnoza artritis pri psih

To je bil moj prvi odziv na stanje Pantojinih tačk. V glavi se mi je porajala tisoč in ena misel, kaj to pomeni zanjo, kaj to pomeni zame, kako se mi bo spremenilo življenje, kaj bova lahko skupaj počeli in česa ne. Sama sem namreč zelo športen tip, kolesarim, tečem, kajtam, hodim v hribe, na izlete in še kaj bi se našlo in kar naenkrat pride k meni kužek, ki skoraj nič od tega ne bo mogel početi! Že ko sem posvajala Taso (mojo prvo hrtico), je bil pogoj za posvojitev to, da se lahko aktivno vključi v moj način življenja in bo lahko povsod hodila z menoj. Sedaj pa tole! Seveda to ni vplivalo na posvojitev Pantoje, z največjim veseljem in ljubeznijo sem jo sprejela v našo družinico. Je pa, priznam, prineslo kar nekaj sprememb.

Najprej ocena, ugotoviti v kakšnem stanju sploh Pantoja je, kaj zmore in česa ne. Na mojo veliko žalost se je izkazalo, da Pantoja ne zmore več kot 30 minut sprehoda v kosu, kaj šele hribi, kamor sva s Taso redno zahajali. Nič, sem si rekla, jokanje ne bo pomagalo nikomur, gremo v akcijo.

Najprej sva začeli z izvajanjem MAGNETNE STIMULACIJE,  redno dvakrat dnevno 30 minut. Magnetna stimulacija je pri ARTRITISU izredno učinkovita, saj deluje protibolečinsko in protivnetno, poleg tega pa preprečuje nastajanje degenerativnih sprememb. Sledila je sprememba prehrane, dodajanje prehranskih dodatkov, prisegam na KURKUMO in “GOLDEN PASTE” saj ustavi vsa vnetja v telesu, pa tudi načrtovani sprehodi, koliko časa in kdaj. Moram priznati, Pantoja je danes povsem drug kužek, poln veselja, neizmerno veliko življenja ima v sebi, ima bistveno manj bolečin, artritis se ji je izboljšal in ji ne napreduje, imava pa prilagojeno gibanje njenim sposobnostim. Neizmerno rada teče, zmore tudi Šmarno Goro, ne želim pa je preveč obremenjevati, da je le kužek, ki prestal izredno veliko, stara je že 9 let in pol, ampak če potegnem črto, je definitivno ZMAGOVALKA. <3

Če se z ARTRITISOM še nisi srečal/a ali mogoče niti ne veš, da ga tvoj kužek ima, to so možni SIMPTOMI:

 1. ŠEPANJE; se izrazito pokaže po spanju ali daljšem ležanju. Pantoja se vedno najprej temeljito pretegne in šele nato skoči v akcijo. Kadar se ne pretegne običajno zašepa na prvo tačko, ko se ogreje je bolje. Samo šepanje je odvisno tudi od vremena, najhuje je v vlažnih in mrzlih mesecih, zato je takrat še bolj pomembno, da delamo več serij stimulacije, dodajamo prehranska dopolnila, ki preprečujejo vnetje in poskrbimo, da je kužku toplo.
 2. NEZAINTERESIRANOST ZA IGRO; kužki so slabše razpoloženi, saj jim vsakršno tekanje in skakanje povzroča bolečinej.
 3. NEENAKOMERNO OBREMENJEVANJE TAČK; je posledica bolečin v sklepih in kužek avtomatično bolj obremenjuje zdrave ali manj obolele sklepe, kar pa posledično privede do težav z drugimi sklepi, hrbtenico in mišicami. Iz tega razloga je resnično pomembno, da reagiramo pravočasno in preprečimo obolenje celega telesa.
 4. SPREMENJENA DRŽA; je prav tako posledica neenakomerne obremenitve tačk. Posledično se lahko pojavijo težave s hrbtenico, artroze, hernija, vkleščen živec.
 5. MANJ GIBANJA IN VEČ SPANJA; kužek avtomatično potrebuje več spanja, saj ga vsakršno gibanje utrudi. Posledično lahko pridobi na kilogramih, ki pa bodo še dodatno obremenili sklepe in bolečino povečali. Zato je zelo pomembno, da temu prilagodimo prehrano in zmanjšamo kalorično vrednost hrane.
 6. RAZDRAŽLJIVOST IN SPREMEMBA V VEDENJU (reaktivnost do drugih psov)
 7. BOLEČINA OB DOTIKU
 8. IZGUBA MIŠIČNE MASE NA ZADNJIH OKONČINAH IN OB HRBTENICI
 9. MANJŠE NESREČE (ZDRS, IZGUBA RAVNOTEŽJA)
 10. IZGUBA APETITA
 11. DEPRESIJA

KAJ JE ARTRITIS?

Artritis (osteoartritis – OA) je najpogostejši vzrok kronične bolečine pri psih. Prizadene 4 od 5 starejših psov. Gre za neozdravljivo in napredujočo bolezen, ki se v začetku osredotoča na obolenje posameznih sklepov, vendar sčasoma prizadene celotno telo in je glavni vzrok evtanazije zaradi izgube kakovosti življenja.

Gre za izredno zapleteno bolezen pri kateri je potrebna velika predanost lastnika psa, ki je pripravljen sodelovati z veterinarjem, poskrbeti za lajšanje bolečin, povečati gibljivost, prilagoditi svoje življenje. Z  vsemi ukrepi lahko zagotovimo kakovostno življenje našemu kosmatinčku in lepo starost..

KAJ LAHKO PRIVEDE DO NASTANKA ARTRITISA?

 1. GENSKA PREDISPZICIJA VEČJIH PASEM (Nemški ovčar-hrbtenica, kolki, komolci, Labradorec-kolki, komolci, Zlati prinašalec-kolki, Koker španjeli-kolki, komolci, Rotwailerji-kolki, komolci, Bernski ovčarji-kolki, komolci)
 2. DEBELOST (ni osnova za obolenje, je pa dodaten dejavnik, saj prekomerna telesna teža povzroča prekomeren pritisk na sklepe in dodatno razgradnjo hrustanca)
 3. STAROST (4 starješi psi od 5ih zbolijo za artritisom)
 4. ŠPORTNI/DELOVNI PSI (agility, canicross)
 5. LYMSKA BORELIOZA
 6. NEPRIMERNA PREHRANA
 7. SLABA DRŽA
 8. GENETIKA
 9. BAKTERIJSKO VNETJE (lahko pripelje do kroničnih degenerativnih sprememb sklepov)
 10. DISPLAZIJA KOLKA ALI KOMOLCA
 11. POŠKODBE

Pri Pantoji je izraziti vidno, da je artritis nastal kot POSLEDICA POŠKODBE SKLEPOV in tudi NESTRIŽENJA KREMPLJEV, kar je povzročilo, da so se prstki začeli zvijati. Ko sem jo dobila, je imela kremplje nepostrižene in tako dolge, da so bili prstki dejansko zviti. Na preventivnem pregledu na veterini so rekli, da še niso videli kužka v tako slabem stanju. In prav grozno sem se počutila, saj so me povsod vsi obsojujoče gledali, češ ubogi kužek, kako je podhrajen, kakšno stanje tačk ima itd. Ampak to ni več pomembno. Pomembno je, da je bilo to stanje začasno in da je danes Pantoja v posem drugem stanju. Hrane ima na pretek, stanje tačk pa sva izboljšali za 70%.

KAKO LAHKO POMAGAŠ SVOJEMU KUŽKU?

 1. ZGODNJE ODKRIVANJE in TAKOJŠNJE REAGIRANJE. Če opaziš, da tvoj kužek šepa ali če opaziš spremembe v vedenju (te so pogosto znak kronične bolečine) OBIŠČI VETERINARJA. On bo postavil diagnozo in potem boš vedel/a v katero smer iti.
 2. SPREHODI NAJ BODO PO MEHKI PODLAGI
 3. IZOGIBAJ SE STOPNIC IN SKAKANJA
 4. URAVNAVANJE TELESNE TEŽE; prekomerna telesna teža dodatno obremeni sklepe, povzroči večjo razgradnjo hrustanca, poveča vnetje in bolečino.
 5. PRILAGODI PREHRANO; pomembna je prehrana, ki ne povzroča vnetij v telesu. Pri Pantoji se najbolj obnese kuhana hrana, pripravljena samo zanjo. Idealno je dodajanje  kurkume (golden paste), omega 3 maščobnih kislin, EPA maščobna kislina, MSM, CBD kapljice, GLUKOZAMIN, zelenoustne školjke. Ne dodajaj vsega hkrati, preuči vsak dodatek in se odločite kateri tvojemu kosmatincu najbolj ustreza. Opazuj rezultate in spremeni, če je potrebno.
 6. PRILAGODI GIBANJE zmožnostim kužka; poskrbi, da ima tvoj kužek različne vrste gibanja, od hoje, lahkega teka, plavanja. Izogibaj se stopnic in hribov. Jaz sem recimo to upoštevala tudi pri selitvi. Pogoj pri izbiri stanovanja je bilo dvigalo. Pantoje nisem hotela dodatno obremenjevati s stopnicami in ji na ta način škoditi.
 7. STIMULACIJA; MAGNETNA STIMULACIJA JE izredno učinkovita, kar sem omenila že zgoraj, priporočam tudi AKUPUNKTURO, ki je odlična kot dodatna protibolečinska metoda. Če jo kombiniramo z MAGNETNO STIMULACIJO, ustavimo tudi vnetje in upočasnjujemo nastajanje degenerativnih sprememb. Več o magnetni stimulaciji si lahko prebereš tukaj.
 8. POSKRBI, DA JE KOSMATINČKU TOPLO (sploh pozimi)
 9. POSKRBI, DA JE V HIŠI ČIM MANJ DRSEČIH POVRŠIN (kužki z artritisom imajo namreč oslabljene mišice, zato je verjetnost zdrsa veliko večja. Če je možno, uporabi preproge.)

NAJPOMEMBNEJŠI ČLEN SI TI!

Opazuj svojega kosmatinčka, poglej kako se počuti, se je “upočasnil”, ali se stara? Spremljaj ga. Le na ta način boš lahko reagiral/a pravočasno in preprečil/a najhujše. Artritis je namreč kronično obolenje, ki z leti napreduje do stopnje nepokretnosti. In ravno artritis je največkrat vzrok za prezgodnjo evtanazijo našega najboljšega prijatelja. Če opaziš znake, obišči veterinarja, kjer bodo opravili krvne teste, vzeli vzorce urina, opravili rentgen ali CT. Potem reagiraj naprej in naredi vse kar je v tvoji moči, da kosmatinčku pomagaš.

ARTRITIS NE POMENI KONCA SVETA, čeprav lahko grozeče pokaže svoje zobe. Pomembno je, da zgodaj reagiramo in da se zavedamo, da imamo neizmerno moč in veliko orodij, s katerimi lahko svojim kužkom pomagamo in omilimo ali odpravimo težave.

Naši srčki si to zaslužijo, saj so pravzaprav edini, ki nas vsak dan pričakajo z mahajočimi repki, nikoli se ne pritožujejo in brezpogojno dajejo svojo ljubezen. Dajmo jim pomagati, saj so v celoti odvisni od nas.

Objem, Monika