Kurkuma

V poplavi vseh mogočih izdelkov, je danes prav težko izbrati PRAVE in tiste, ki resnično pomagajo našim kosmatincem. Jaz osebno izbiram samo preverjene produkte, ki pa morajo biti predvsem NARAVNI. Kurkuma in izdelki iz kurkume definitivno sodijo v moj TOP izbor! In iskreno, prav komaj sem čakala, da napišem blog o tej čudoviti začimbi, ki je mnogo več kot to. Z razlogom ji pravijo RUMENO ZLATO. 

KURKUMA, znana tudi kot zlata začimba in čudežno zelišče, je doma v Aziji. Njena uporaba je najbolj razširjena v kulinariki in tradicionalni medicini. Poleg protivnetnega, antioksidativnega, antialergijskega, protirakavega in protimikrobnega delovanja ima še številne druge farmakološke lastnosti.

Kurkuminoidi so aktivne sestavine kurkume, ki dajejo začimbi zlato rumen odtenek in antioksidativne lastnosti. Kurkumin je najpomembnejši kurkuminoid.

Verjetno te najbolj zanimajo prednosti in zakaj bi jo bilo dobro k prehrani kosmatinčkov dodajati. Pa poglejva.

 

Prednosti Kurkume:

 •  je naravni RAZSTRUPLJEVALEC (DETOX)
 • ima močan PROTIVNETNI učinek (odpravlja vnetja v telesu, iz istega razloga je izredno učinkovita pri artritisu)
 • deluje ANTIBAKTERIJSKO
 • vzpodbuja zdravje SRCA in JETER
 • REDČI KRI;  posledično zmanjša in preprečuje nastajanje krvnih strdkov, ki bi lahko privedli do možganske kapi
 • UREJA PREBAVO
 • deluje kot ANTIOKSIDANT
 • lahko prepreči nastanek RAKAVIH OBOLENJ ali celo pripomore k zmanjšanju tumorjev
 • lajša težave pri ALERGIJAH
 • pomaga pri preprečevanju nastanka SIVE MRENE
 • uporablja se pri zdravljenju EPILEPSIJE
 • naravno LAJŠA BOLEČINE
 • na naraven način zdravi DRISKO (pri odmerjanju je potrebno biti previden, ker v preveliki količini draži želodec in črevesje in lahko dosežemo kontra učinek).

Potrebno je poudariti, da navedene učinke dosežemo samo, če kurkumo doziramo na pravilen način in če upoštevamo vsa priporočila. V kolikor tvoj kosmatinec jemlje kakršnakoli zdravila, je potreben posvet z veterinarjem, saj je uporaba kurkume kontraindicirana z določenimi zdravili.  Če je dodajanje kurkume dovoljeno, je potrebno tudi upoštevati, da poper, ki je dodan kurkumi, lahko pospeši ali upočasni absorbcijo zdravila, zato je priporočljivo dodajanje kurkume nekaj ur pred ali po zaužitju zdravila.

Kurkuma

Sestavine za zlato pasto: kurkuma v prahu, črn poper, kokosovo olje

Kurkuma in Kurkumin

Verjamem, da te včasih zmede, saj se govori o kurkumi in o kurkuminu zaradi česar lahko pride do nejasnosti in zamenjave. Pomembno je poudariti, da sta to dve različni stvari.  KURKUMA je začimba, ki se uporablja v kuhinji, njeno latinsko ime je Curcuma domestica. Kurkuma pa vsebuje KURKUMIN in je aktivna sestavina kurkume, ki zagotavlja večino koristi za zdravje in se večinoma uporablja v razpravah  o terapevtskih učinkih začimbe.

KURKUMIN – je izvleček korenine kurkume. Večinoma se prodaja v kapsulah, navaja se 95% kurkumin ALI čisti ekstrakt kurkume.

KURKUMO LAHKO DODAJAŠ NA RAZLIČNE NAČINE

PRVA METODA – naredi zlato pasto (golden paste)

Zlata pasta je pravzaprav kuhana kurkuma, ki jo pripravimo skupaj z oljem (kokosovo, olivno ali laneno), sveže mletim črnim poprom in vodo. S tem, ko kurkumo kuhamo, mehčamo škrob, kar pa izboljša prebavo in poveča absorbcijo. Poleg tega postane kukumin bolj topen. 

Kurkumino pasto dodaš v prehrano svojega kosmatinca. Najbolj učinkovito je, da kosmatega prijatelja hraniš 3 krat dnevno in dnevni odmerek zlate paste razdeliš med obroke. Učinkovine v zlati pasti se namreč zadržijo v telesu do 8 ur, zato boš na ta način dosegel/a boljše rezultate.

Okus paste je nekaterim živalicam zelo všeč, za nekatere pa zna biti  moteč, zato je včasih potrebno malo iznajdljivosti.  Jaz jo vmešam med hrano in Pantoja posodo brez problema poliže do konca. Lahko pa jo tudi vbrizgaš direktno v gobček.

Kako ZLATO PASTO pripraviš doma in kako jo doziraš, pa v enem od naslednjih blogov, saj si zasluži svojo objavo.

 

DRUGA  METODA – naredi kurkumin preliv

To je manj zaželjen način dodajanja kurkume, vendar je lahko v pomoč, če imaš na voljo le majhno količino kurkume ali nimaš kuhalnika kjer bi lahko zlato pasto skuhal/a. 

V  skodelico  dodaš čajno žličko  kurkume v prahu, do 1/3 napolniš skodelico z vrelo vodo, nato pustiš stati nekaj minut, da se ohladi. Dodaš približno 1/8 čajne žličke  sveže mletega popra in približno čajno žličko kateregakoli zdravega olja (kokosovega, oljčnega ali lanenega). Polovica skodelice bo več kot dovolj za dnevno dozo.

Preliv  razdeli na 3 dele, 1/3 vmešaj k obroku svojega  kosmatinca in pusti, da se vse sestavine prepojijo. Ostali 2/3 prihrani. Najbolj učinkovito je, da svojega prijatelja hraniš 3 krat dnevno in dnevni odmerek omake razdeliš med obroke. Učinkovine se namreč zadržijo v telesu do 8 ur, zato boš na ta način dosegel/a boljše rezultate.

Te količine veljajo za srednje velikega psa. Količino je potrebno vedno prilagoditi teži živali, prav tako se količine določajo drugače za mucke.

 

TRETJA  METODA – sestavine preprosto zmešaš in dodaš hrani  

To je najmanj zaželjen način dodajanja kurkume, ampak, če nimaš druge izbite, bo tudi to ok.

V hrano psa dodaš 1/4 čajne žličke kurkume v prahu (vedno izberi visoko kvalitetne praške), 1/4 čajne žličke zdravega olja ( kokosovega, olivnega ali lanenega) in nekaj sveže mletega črnega popra. To ni le najmanj učinkovit način dodajanja kurkume, ampak tudi najmanj priročen, saj od tebe zahteva, da sestavine vsakič znova odmeriš. Vendar, če nimaš dostopa do kuhalnika ali vrele vode, potem je to edini način, da svojemu kosmatincu zagotoviš kurkumo.

Ko je pes navajen na 1/4 čajne žličke kurkume naenkrat, boš morda, da bi dosegel/a boljše rezultate, moral/a količino povečati. Če to storiš, ne pozabi, da je treba sorazmerno povečati tudi ostale sestavine. Količino kurkume povečuješ na 7 dni in jo povečaš do max 2 čajni žlički na dan. Potrebno je opazovati svojega kosmatinca in najti pravi odmerek, včasih je potrebno količino tudi zmanjšati. Ko opaziš dejansko zmanjšanje bolečin in izboljšanje gibanja ali v nekaterih primerih celo zmanjšanje velikosti tumorja, uporabi to kot dnevno vzdrževalno količino.

Te količine veljajo za srednje velikega psa. Količino je potrebno vedno prilagoditi teži živali, prav tako se količine določajo drugače za mucke.

 

ČETRTA METODA – kurkuma kot prehransko dopolnilo

Pri izbiri prehranskih dopolnil vedno izberi kapsule KURKUME in NE  kapsul, ki vsebujejo visoko koncentriran kurkumin – do 95 % (izjema so terapije pri zdravljenju rakavih obolenj). To ni kurkuma, ampak le visoko koncentriran ekstrakt ene izmed aktivnih sestavin kurkume, kurkuminoidov. 

Opomba: Kurkuma lahko povzroči detox telesa in poveča gibljivost črevesja. Če obstajajo znaki tekočega blata ali razjede želodca, potem je potrebno zmanjšati količino na 1/8 čajne žličke ali več in na tej količini tudi dalj časa vztrajati.

 

ODMERJANJE KURKUME

Odmerjanje se razlikuje glede na velikost živali. Pri srednje velikih in velikih psih začnemo s 1/4 čajne žličke na dan, med tem ko pri manjših psih in mačkah začnemo z 1/8 čajne žličke na dan. Mačke so izredno občutljive na vse vonjave, zato je priporočljivo kurkumo zmešati s hrano močnejšega vonja (npr. sardine).

Odmerjanje vedno začnemo z majhno količino in odmerek povečujemo na 5-7 dni (povečamo do največ 2 čajni žlički -to velja za srednje velike in velike pse).  Najbolj učinkovito je dnevni odmerek razdeliti na 3 dele in ga 3x dnevno dodajati hrani. Če to ni možno, je sprejemljivo tudi 1x dnevno. Zelo pomembno je, da svojega kosmatinčka spremljaš in opazuješ kako se vede, so se mu bolečine zmanjšale ali  je mogoče količina za začetek celo prevelika. Na ta način boš ugotovil/a kakšen odmerek mu odgovarja in pri kateri količini dosegaš najbolše rezultate.  Ko opaziš dejansko zmanjšanje bolečin, izboljšanje gibljivosti ali v nekaterih primerih celo zmanjšanje velikosti tumorja, uporabiš to kot dnevni vzdrževalni odmerek. 

Opomba: Kurkuma lahko povzroči detox telesa in poveča peristaltiko črevesja. Če obstajajo znaki tekočega blata ali razjede želodca, potem je potrebno zmanjšati količino na 1/8 čajne žličke ali več in na tej količini tudi dalj časa vztrajati.

 

POGOSTA VPRAŠANJA

1. Ali se odmerjanje kurkume razlikuje glede na težavo?

Odmerek lahko nekoliko spremenimo glede na resnost težave. Če na primer kurkumo dodajaš popolnoma zdravemu kosmatincu ali zgolj pri blažjih težavah, bo zgoraj omenjeni odmerek deloval zelo dobro. Toda na primer, če ima tvoj prijatelj hude bolečine, je odmerek običajno potrebno postopoma povečevati.

2. Ali se odmerjanje kurkume razlikuje glede na težo?

Ja, odmerek JE potrebno prilagoditi. Pri srednje velikih in velikih pasmah psov začnemo z začetnim odmerkom 1/4 čajne žličke na dan, medtem ko pri manjših pasmah psov in mačkah začnemo z 1/8 čajne žličke na dan.

3. Ali sta  črni poper in maščoba nujna za absorpcijo?

Ja. Sama kurkuma se v telesu zelo slabo absorbira.  Črni poper in maščoba to absorbcijo povečata in s tem povečata tudi samo učinkovitost kurkume. 

4. Ali je priporočljivo dodajati kurkumo enkrat ali večkrat dnevno?

Večkrat dnevno je bolje in ima več prednosti.  Dodajanje v manjših količinah bo pomagalo oceniti  reakcijo na kurkumo in na ta način se boš izognil/a morebitnim stranskim učinkom (tekoče blato, razdražen želodec). Poleg tega se učinkovine zadržijo v telesu do 8 ur,  torej če dodajamo kurkumo 3 krat dnevno, so rezultati boljši.

5. Moj pes ima občutljiv želodec, naj dam kurkumo? 

Ja lahko, ampak poskrbi, da začneš dodajati počasi. Začni z 1/5 priporočenega odmerka in nato počasi povečuj. Po potrebi lahko poper tudi izpustiš.

Če te zanima več o kurkumi in njenih pozitivnih učinkih, te vabim v zaprto FB skupino Turmeric Support Group People & Pets, kjer si lahko prebereš različne članke, spremljaš specifične primere ali izpostaviš problem svojega kosmatinčka. To priporočam predvsem lastnikom psov, katerih kužki že jemljejo določena zdravila.  V skupini ti bodo namreč povedali ali je kurkuma ali kurkumina pasta združljiva s trenutnim zdravljenjem, ki ga tvoj kosmatinček prejema.

Upam, da ti je bil zapis všeč in  da si izvedel/a kaj novega. Kot že rečeno, v eni izmed prihodnjih objav pa sledi še recept za kurkumino pasto (golden paste).

Uživaj s svojim kosmatinčkom in poskrbi, da mu bo lepo. 

Objem, Monika

Zdravje psa lahko dosežemo samo s holističnim pristopom. Poleg zdrave prehrane in pravilnega gibanja psa, je velikokrat potrebno vključiti tudi terapevske metode. S PEMF tehnologijo dosežemo HITREJŠO REGENERACIJO PRIZADETEGA TKIVA in tudi PREPREČIMO NASTAJANJE DEGENERATIVNIH SPREMEMB.

Ste vedeli, da 4 od 5ih starjših psov zboli za ARTRITISOM?

Vendar ni potrebno, da je tako. S pravilnim pristopom lahko obolenje preprečite.