STRAH PRED PETARDAMI IN POKANJEM – kako pomagati psu

strah pred pokanjem

Medtem ko je za nas praznični december verjetno najbolj težko pričakovano obdobje v letu, je za veliko kosmatinčkov to obdobje najtežje in najbolj stresno. December je poln praznovanj, druženj, ognjemetov in petard, ki pa so našim kosmatinčkom vse prej kot sproščujoči, nekaterim psom povzročajo hude posledice, napade panike, lahko celo bruhajo ali imajo drisko. Strah pred petardami in pokanjem je lahko tako mačan, da pes v napadu panike pobegne. Potrebno je vedeti, da imajo psi veliko bolj razvit sluh od nas in da zaznavajo 2-3 krat višje vrekvence od človeka.

Kako pravzaprav pomagati psu s strahom pred petardami in pokanjem? Kaj lahko naredimo mi, da mu pomagamo iti čez to težko obdobje?

KAKO PSI KAŽEJO STRAH PRED POKANJEM?

Zelo pomembno je, da svojega kosmatinčka opazujemo, saj bomo le na ta način prepoznali znake, ki lahko nakazujejo na strah pred petardami in pokanjem, in mu kasneje s pravilnimi ukrepi tudi pomagali.

Pes lahko ob stresu:

 • začne pospešeno dihati,
 • postane nemiren in/ali
 • živčen,
 • cvili,
 • laja,
 • uničuje predmete,
 • poskuša lahko celo pobegniti,
 • v skrajnem primeru bruha in/ali ima drisko.

Pes lahko v paniki zbeži, zato je pomembno, da nosi ovratnico s kontaktnimi podatki lastnika.

Zima

PEMF stimulacija z nizkofrekvenčnim valovanjem živali pomiri in jim pomaga, da se sprostijo in zaspijo. Stimulator ne seva in nima stranskih učinkov. Stranke pravijo, da prav vsi kosmatinčki ob njem sladko zaspijo.

“Odkar uporabljamo Pantaya magnetni stimulator, je moj kuža boj umirjen in sproščen. Manj stvari ga iztiri, manj ga je strah in tudi veliko lažje prenaša novoletne praznike.” Petra.

KAKO LAHKO SVOJEMU KOSMATINČKU POMAGAŠ in OMILIŠ STRAH PRED PETARDAMI in POKANJEM?

 

1. KOSMATINČKU ZAGOTOVI VAREN IN UDOBEN PROSTOR
To velja predvsem za kosmatinčke, ki so zunaj. Čez praznike psa prestavi v hišo ali garažo, kjer se bo počutil varno. Prostor mora biti primerno izoliran, da čim bolj zadrži hrup. Pripravi mu odeje in blazine, da mu bo udobneje.
2. PES NAJ NOSI OVRATNICO S KONTAKTNO ŠTEVILKO,
da te bo v primeru pobega, najditelj lahko kontaktiral.
3. PREGLEJ POVODEC, OPRSNICO in/ali OVRATNICO,
če so zaponke v dobrem stanju in varne, da se v primeru panike, pes nebi strgal iz povodca.
4. ZAGOTOVI MU VEČ FIZIČNE IN MENTALNE AKTIVNOSTI (interaktivne igrače),
ki bodo tvojega psa utrudile in bo manj zaznaval dogajanje v okolici.
5. PSA NE SPREHAJAJ ZVEČER
ampak zjutraj, ko je manj ljudi in je manjša verjetnost petard. Ostali sprehodi naj bodo krajši.
6. PRIŽGI RADIO ALI TELEVIZIJO,
da preusmeriš pozornost iz zunanjega dogajanja.
7. ZVEČER ZAPRI ŽALUZIJE IN ZAGRNI ZAVESE,
nekateri psi so namreč občutljivi na svetlobne efekte, kar bi strah še povečalo in poslabšalo psihično stanje tvojega psa.
8. PES NE SME BITI SAM
9. PSA NE ZAPIRAJ V BOKS
da bi preprečil/a uničevanje pohištva in predmetov. Če že, se lahko pes sam umakne vanj, vendar pusti vratca boksa odprta, da ga lahko prostovoljno zapusti.
10. BODI STABILEN/A
in ne zganjaj panike ob pokanju, psi so namreč zelo senzibilni in močno čutijo našo energijo, ki jo oddajamo. Tvoja panike bo njegov strah še bolj potencirala. To je izrednega pomena!
11. PSA NE KAZNUJ
ker se tako počuti.
12. PSA NE TOLAŽI, POMILUJ IN NE NAGRAJUJ S PRIBOLJŠKI
s tem mu namreč daješ potrditev, da je njegovo vedenje pravilno in da je povsem super, da se tako počuti. Na ta način  ga za njegovo vedenje nagradiš. Vem, da je težko.
13. LAHKO MU POMAGAŠ Z PREHRANSKIMI DODATKI, FEROMONSKIMI DIFUZORJI ali OVRATNICAMI IN Z MAGNETNO TERAPIJO 
Super so Bachove kapljice, ki vplivajo tudi na čustva psa. Več o tem si lahko pogledaš na IG LIVEu, ki sva ga na INSTAGRAM profilu pantaya.si imeli z dr. vet. Med. Urško Grahek iz Bioharmonije. To ti resnično priporočam.
PEMF stimulaciija je tudi izredno učinkovita, saj kosmatinčka dodatno pomiri. Nekateri uporabljajo tudi Baldrijanove kapljice, poskusi kaj pri tvojem kosmatinčku deluje.

V PRIMERU POBEGA

 1. SE OBRNI NA PRISTOJNO ZAVETIŠČE in NAJBLJIŽJO VETERINARSKO KLINIKO
 2. NALEPI PLAKATE S SLIKO IZGUBLJENEGA KOSMATINČKA, kjer prosiš vse za kakršnokoli pomoč
 3. KONTAKTIRAJ LOKALNO DRUŠTVO ZA ZAŠČITO ŽIVALI
 4. IZKORISTI MOČ SOCIALNIH OMREŽIJ, prosi društva za pomoč z deljenjem objave o izgubljenem psu, na ta način se je našlo že veliko izgubljenjčkov. Poleg tega se na ta način aktivira širša množica ljudi, ki je vedno pripravljena pomagati pri tovrstnih iskalnih akcijah.
 5. OGRANIZIRAJ ISKALNO AKCIJO.

Strah pred petardami in pokanjem je resnično velik problem, kljub dejstvu, da se je uporaba pirotehničnih sredstev v zadnjih letih zmanjšala. Največ za svojega kosmatinčka lahko narediš ti.

Če te zanima več takih vsebin se naroči na PANTAYA E-NOVIČKE, kjer boš obveščen/a o novih blog zapisih, negi in prehrani živalic ter novosti iz področja PEMF tetnologije.

Ob naročilu na e-novičke pa prejmeš tudi darilo PDF O PREPOZNAVANJU KRONIČNE BOLEČINE PRI PSU.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.