Kako zaščititi pse pred klopi

Zaščita psa pred klopi je pomembna, saj klopi prenašajo nevarne bolezni

Ta mali vragec verjetno vsem nam dela več preglavic kot katerakoli bolha. In ni ga lastnika, ki se nebi na vse pretege trudil, da se jih reši. Dobra zaščita psa pred klopi je zelo pomembna.

Verjamem, da si tudi ti v polni boljni pripravljenosti, da se jih znebiš. Niti ne zato, ker bi ti šlo že na živce njihovo neprestano odstranjevanje, ampak ker so prenašalci nekaterih resnih bolezni. GOZDNI KLOP (se nahaja na gozdnih področjih in zajeda pri divjih živalih) je prenašalec borelioze in anaplazmoze, SEVERNI ORNAMENTIRANI KLOP (parazitira pri večjih divjih in domačih sesalcih-živina) prenaša babezijo, PASJI KLOP (parazitira na mnogih toplokrvnih živalih, najpogosteje psih) pa je tudi prenašalec babezije.

Ne vem kako deluješ ti, ampak jaz vedno najprej poskusim izčrpati vse naravne metode, ki bi lahko pomagale pri obvladovanju določene težave.

Moja raziskava je pokazala, da obstaja kar nekaj naravnih načinov, ki bi lahko obvarovali tvojega kosmatinca pred temi prežečimi zverinicami.

NAREDI REPELENT PROTI KLOPOM

Repelent lahko narediš na dva načina in sicer, nekateri prisegajo na kis, določene kužke pa kis moti. Preizkusi oba, z različnimi sestavinami in uporabi tistega, ki tvojemu kosmatincu najbolj odgovarja.

Zaščita psa pred klopi z naravnim repelentom je odlična izbira, saj eterična olja kužku ne boš nič škodoval/a.

1. REPELENT S KISOM IN ETERIČNIMI OLJI

Potrebuješ:

 • 1/2 skodelice belega kisa
 • 1/4 skodelice destilirane vode
 • 20 kapljic eteričnega olja evkaliptusa
 • 20 kapljic eteričnega olja limonske trave
 • 10 kapljic eteričnega olja citronele
 • 10 kapljic eteričnega olja sivke

Vse sestavine zmešaš in preliješ v stekleno flaško z razpršilom. Pred uporabo dobro pretresi. Najbolje je, da kosmatinca poškropiš po ovratnici ali pa mu okoli vratu zavežeš rutico, ter repelent naneseš nanjo.

2. KONCENTRAT Z ETERIČNIMI OLJI

Potrebuješ:

 • Stekleničko z razpršilom 100 ml
 • 7 kapljic eteričnega olja poprove mete
 • 7 kapljic eteričnega olja limonske trave
 • 7 kapljic eteričnega olja evkaliptusa

V stekleničko nakapljaj eterična olja, do vrha napolni z destilirano vodo in to je to.

Najbolje je, da kosmatinca poškropiš po ovratnici ali pa mu okoli vratu zavežeš rutico, ter repelent naneseš nanjo. To je res pravi koncentrat in nanašanje na dlako ali kožo ni priporočljivo.

Pred uporabo stekleničko vedno dobro pretresi, poškropi ovratnico kosmatinčka, sebe po čevljih in spodnjem delu hlač, nato pa z veseljem na sprehod v naravo.

Za mucke so ta razpršila premočna, so pa odlična zate in za tvojega kosmatinca.

Če te skrbi uporaba eteričnih olj, lahko poskusiš z repelentom iz limone.

3. REPELENT IZ LIMONE

Limono prerežeš na četrtine, jo postaviš v kozarec in preliješ z vrelo vodo. Pustiš stati čez noč.

Naslednji dan preliješ tekočino v stekleničko z razpršilom in pred sprehodom poškropiš svojega kosmatinca. Ne pozabi poškropiti za ušesi, okoli glave, pod pazduhami in pri narastišču repa. Klopi imajo namreč radi mehko kožo in vlago, zato so ta mesta še posebej na udaru.

KAJ ŠE LAHKO NAREDIŠ?

 1. PO VSAKEM SPREHODU PREGLEJ SVOJEGA KOSMATINČKA; imaš namreč 24 ur časa, da preprečiš prenos bolezni iz klopa na tvojega prijatelja.
 2. IZOGIBAJ SE VISOKI TRAVI in PODROČJEM, KJER JE VELIKO GOVEDI in JELENJADI. To velja predvsem za sezono klopov, ki pri nas traja od maja do oktobra. Tudi naravna zaščita psa pred klopi lahko kdaj zataji.
 3. 3POSKRBI, DA IMA TVOJ KOSMATINEC DOBER IMUNSKI SISTEM; hrani ga z dobro hrano, izogibaj se hranjenju preveč žit, ne dajaj mu sladkih stvari, pazi, da kosmatinčka ne precepiš, doma pa se izogibaj  uporabi kemičnih sredstev.
 4. HRANI DODAJ ČESEN ali JABOLČNI KIS; ustvarila bosta neugodno okolje za klope, saj se vse kar naš kosmatinček poje, zadržuje v krvi in izloča skozi kožo. Verjemi, klopi definitivno niso ljubitelji česna in kisa.

ČESEN – Odganja tako klope kot tudi bolhe. Pri doziranju česna moraš biti pazljiv/a, saj je v preveliki količini za tvojega kosmatinca škodljiv. Povzroči namreč lahko slabokrvnost.

Prav tako česna ne smeš dodajati med brejostjo, kužkom mlajšim od 6 mesecev ali če je tvoj kosmatinec pasme Japonska Akita (Akita Inu) ali Shiba Inu.

Preden v pasji obrok dodaš česen, naj nasekljan stoji 15 minut!

KOLIČINO natančno odmeri glede na težo tvojega kosmatinčka (to so dnevne količine; če ga hraniš večkrat dnevno, količino razdeli med obroke):

2, 5 kg1/6 čž
5 kg 1/3 čž
7,5kg 1/2 čž
10 kg    2/3 čž
15 kg 1 čž

JABOLČNI KIS- prav tako klopom ne ustreza.

Dodaj 2 jedilni žlici kisa v hrano (če ga hraniš večkrat dnevno, to količino razdeli med obroke) ali pa v posodo z vodo.

KAKO PRAVILNO ODSTRANIŠ KLOPA?

Prvo pravilo je redno pregledovanje. Če opaziš klopa, ga tik ob koži s pinceto za odstranjevanje klopov nežno zagrabi, zavrti v nasprotni smeri urinega kazalca in izvleci.

Klopa nikakor ne zalivaj z maščobami, kot so priporočale naše babice, saj se bo začel dušiti, med tem pa izločil še več sline, ki pa bi bila lahko vir okužbe prenosljive bolezni.

Mesto okužbe nato razkuži s primernim razkužilom. V kolikor glava klopa ostane v koži, obišči veterinarja.

Verjamem, da bodo ti nasveti  pomagali tvojemu kosmatinčku v boju proti tem nadležnim zgagam in da bosta kooončno bolj brezskrbno vandrala po svetu.

Uživajta v tačkanju,

Monika