Degenerativne bolezni sklepov

S staranjem naših hišnih ljubljenčkov lahko tkiva, ki obdajajo sklepe, oslabijo in degenerirajo. Degenerativne bolezni sklepov pri psih (DBS) se nanašajo predvsem na artritis  ali osteoartritis, ki je posledica postopnega poslabšanja sklepnega hrustanca v enem ali več sklepih. Artritis je splošen opis vseh stanj, ki povzročajo vnetja v sklepih.

Gladki elastični sklepni hrustanec  degenerira in sčasoma postane krhek. Pri hudem degenerativnem obolenju sklepov, se lahko degenerirani hrustanec dejansko odcepi od kosti in sklep postane ohlapen.  Degenerativno obolenje se lahko pojavi po številnih sklepnih boleznih, po okužbi ali  po poškodbi kosti ali sklepa,  lahko tudi po operaciji. Pri  psih s prekomerno težo se DBS razvije pogosteje, kar je neposredna posledica mehanskega stresa, ki ga prekomerna teža povzroči sklepu.

“Debeli psi bolj verjetno zbolijo za DBS.”

 

Čeprav DBS običajno ni vnetna bolezen, ima blago vnetje pomembno vlogo pri povzročanju kliničnih znakov. Ko se hrustančne celice poškodujejo, sproščajo snovi, ki povzročajo vnetje, kar povzroča bolečino in nadaljnje poškodbe hrustanca. Ko se DBS začne, to postane začaran krog. Ko se degeneracija nadaljuje, postane sklep bolj nestabilen; znotraj sklepa se začnejo pojavljati brazgotine in/ali kostni izrastki, ki skušajo sklep stabilizirati, vendar v resnici samo še dodatno prispevajo k napredovanju DBS.

 

Kateri so znaki DBS? 

Najbolj očiten znak degenerativnih bolezni sklepov pri psih je ZATEGLOST (okorelost) in MANJŠA ZMOŽNOST GIBANJA.

Psi  poleg šepanja kažejo še številne druge znake, ki bi bili lahko posledica artritične bolečine, med drugim:·

 • več spijo,
 • na sprehodih so počasnejši ali celo nočejo hoditi na dolge sprehode (med sprehodom se ustavijo in nočejo naprej),
 • dotik postane moteč (neugodno jim je, če se jih dodatknete ali ko jih krtačite),
 • prihaja do nesreč v hiši, na sprehodu ali med opravljanjem potrebe,
 • težje vstajajo iz ležišča,
 • težko vstopajo v avto,
 • potrebujejo več časa za vstajanje iz ležečega položaja,
 • izogibajo se stopnicam, ne skačejo na posteljo ali sedežno garnituro,
 • sedijo z iztegnjenimi zadnjimi nogami.
Magnetna stimulacija Pantoya

Če vašega kosmatinčka BOLIJO TAČKE, TEŽKO HODI in VSTAJA, IMA ARTRITIS ali TEŽAVO S HRBTENICO, ste na pravem mestu. KLIKNITE NA SLIKICO in pokukajte KAKO MU LAHKO POMAGATE. S Pantaya magnetnim stimulatorjem smo pomagali že več kot 150 kosmatincem in verjamem, da lahko tudi vašemu.

Ali lahko kaj storim, da preprečim DBS?

Mnogi psi z DBS  imajo prekomerno telesno težo. Če ima vaš pes prekomerno telesno težo, je nujno, da se odločite za kontrolirano znižanje telesne teže. Diete z nizkim ali omejenim kaloričnim vnosom so koristne pri preprečevanju čezmernega povečanja telesne mase in pri hujšanju. Priporočam, da se posvetujete s strokovnjakom za prehrano psov, ki vam bo pomagal ne samo sestaviti dieto, temveč tudi prehrano prilagoditi zdravstvenemu stanju vašega psa.

 

Kako se zdravijo degenerativne bolezni sklepov pri psih?

Škoda,  ki jo povzroči DBS (sploh v močno napredovanem stanju), je v veliki večini primerov nepopravljiva. Cilj zdravljenja je izboljšati kakovost življenja z zmanjšanjem bolečine in nelagodja ter upočasniti napredovanje bolezni. Kakovost življenja psa z DBS  izboljšamo s prilagoditvijo okolja v katerem živi (zagotovitev nedrsečih površin, dvignjene posode za hranjenje, več krajših sprehodov) in z lajšanjem bolečin. Sodobni analgetiki (protivnetna zdravila in zdravila za lajšanje bolečin) učinkovito obvladajo bolečino vendar imajo tudi določene neželene učinke.

Nesteroidna protivnetna zdravila se lahko uporabljajo za nadzor vnetja v sklepih in lajšanje bolečin. Pred dajanjem kakršnegakoli zdravila proti bolečinam, vam bo veterinar priporočil krvne preiskave, da bo zagotovil pravilno delovanje jeter in ledvic ter zagotovil, da zdravila ne bodo povzročila kakšnih drugih obolenj. Po začetku zdravljenja tega stanja vam bo veterinar priporočil tudi redno spremljanje delovanja jeter in ledvic vašega psa.

Če menite, da zdravila vašemu ljubljenčku povzročajo neželene učinke, prenehajte z njihovo uporabo in se obrnite na svojega veterinarja.

Hišnim ljubljenčkom ne smete dajati zdravil za lajšanje bolečin, predpisanih za človeško rabo, razen če jih predpiše veterinar. Potrebna je pozornost, saj veliko zdravil in receptov, ki se prodajajo brez recepta, lahko povzroči resne težave in neželene stranske učinke.

Poleg tega pa so na voljo tudi terapije  (magnetna terapija, akupunktura, miofascialna masaža) in prehranski dodatki, ki brez stranskih učinkov lajšajo ali odpravijo bolečino in vnetje, upočasnijo napredovanje bolezni in spodbujajo regeneracijo hrustanca.

“Moj kuža Babl je več kot 11 let star Border Collie. Na levem komolcu ima rahel artritis, zaradi katerega na trenutke šepa, še posebej po daljši aktivnosti. Nekaj časa sem iskala dopolnilno terapijo, s katero bi lahko odpravila občasno šepanje, izboljšala regeneracijo po aktivnosti in predvsem preprečila nadaljne degeneracije. Po 8ih tednih stimulacije s Pantaya magnetnim stimulatorjem Babl ne šepa, je poln energije in izjemno razposajen. S stimulacijo bom po kratkem premoru nadaljevala in ker je Pantaya magnetni stimulator majhen in prenosen, ta praktičnost omogoča, da ga lahko imam vedno pri roki, tudi na potovanjih. Bablu želim aktivno in kvalitetno življenje brez bolečin, še posebej v letih staranja, zato sem izbrala Pantaya magnetni stimulator. Hvala Moniki za vse nasvete in informacije.” Mojca Vrbančič

Vse najboljše

Se lahko napredovanje degenerativne bolezni sklepov pri psih upočasni? 

Raziskave artritisa so privedle do razvoja zdravil in dodatkov, ki so učinkoviti pri nadzorovanju razgradnje hrustanca pri psih z DBS.

Učinkujejo tako da:

 • izboljšajo oskrbo sklepa s krvjo,
 • preprečujejo nastajanje nekaterih škodljivih encimov, ki pospešujejo razgradnjo hrustanca v sklepu,
 • pospešujejo tvorbo vlaknastega tkiva za zdravljenje poškodovanih območij in spodbujajo regeneracijo hrustanca.

 

Katere dodatke lahko uporabimo za nadzor bolečine pri artritičnih psih? 

Nekateri bolj priljubljeni prehranski dodatki  vključujejo glukozamin (glikozaminoglikan), hondroitin sulfat ter omega-3 maščobne kisline DHA in EPA.

Omega-3 maščobne kisline so močan antioksidant, ki pomagajo lajšati vnetja v artritičnih sklepih psov. Njihova uporaba v veterinarski medicini zaradi svoje učinkovitosti postaja vse bolj priljubljena za vse pse, ki imajo DBS ali osteoartritis.

Številne študije kažejo, da so ti izdelki koristni in  nimajo stranskih učinkov.

 

Katere druge terapije so na voljo za zdravljenje DBS pri psih? 

Rehabilitacija je hitro rastoče področje veterine, na voljo pa je več  različnih oblik zdravljenja artritisa, vključno s PEMFT STIMULACIJO, lasersko terapijo, hidroterapijo, ultrazvokom, akupunkturo in miofascialno masažo .  Prav tako se vedno več uporablja terapija z matičnimi celicami in injekcijami plazme, bogate s trombociti (PRP).