displazija kolkov

Psička Gummy Bear je bila kot majhen nemočen mladiček rešena, s strani slovenskega zavoda, iz ulic Srbije. Po prestani karanteni in vseh potrebnih testih ter cepljenjih, so jo pripeljali v Slovenijo, kjer naj bi jo že čakala družina. No… Vse je izgledalo res lepo, vendar je Gummy zopet ostala brez doma. Na srečo smo mi ravno razmišljali o družbi za našo psičko in tako se nam je pridružila še Gummy.

Gummy Bear je vesela in razigrana psička stara skoraj dve let. Njene težave z zdravjem pa so bile vidne že takoj, ko je prišla. Najprej so bila to redna vnetja sečil in postavljena diagnoza, da se ji v ledvicah nabirajo strovitni kristali, ki se lahko s kopičenjem spremenijo v ledvične kamne. Zato ima doživljensko dietno prehrano, ki skrbi da se te kristali topijo.

Lani poleti pa smo prvič opazili, da je z Gummy nekaj narobe. Po večji aktivnosti, ki za drugo psičko ni bila prenaporna, je Gummy začela težje vstajati, kar smo seveda takoj pripisovali ”musklfibru”. Problemi pa se niso in niso izboljšali, poleg težjega vstajanja je začela tudi šepati na levo tačko, zato smo se odločili za pregled pri ortopedu. Ortoped je takoj postavil diagnozo displazija kolkov in jo z rentgenskim posnetkom le še potrdil. Seveda je bil za nas to šok… Gummy je imela takrat okoli leto in pet mesecev in je glede na rentgenske posnetke bila še primeren kandidat za operacijo obeh kolkov.

KAJ JE DISPLAZIJA KOLKOV?

Displazija kolkov oziroma kolčna displazija je dedno pogojena anomalija kolčnega sklepa. Torej, če si predstavljamo pravilno je, da glavica stegnenice lepo sede v kolčno ponvico. V primeru displazije pa le ta ne leži popolnoma notri oziroma je delno izpahnjena. Displazijo merijo v različnih stopnjah. Lahko se pojavi na eni ali obeh straneh in se razvija od rojstva pa do starosti psa leta in pol. Zaradi nepravilne oblike sklepa oziroma samega izpaha, lahko pride tudi do dodatnih sprememb kot so kostni izrastnki ali deformacij hrustanca. Lahko se pojavi tudi artritis. Artritis je vnetje sklepov. Displazija kolkov se lahko pojavi pri vseh pasmah psov zelo redka je le pri hrtih.

Gummy je bila postavljena diagnoza huda displazija kolkov. Njena glavica stegnenice je bila v kolčni ponvici za le okoli 20%, na levi strani pa ji je ta tudi skakala iz sklepa. Glede na njeno starost in rentgenske posnetke pa nam je otroped povedal, da je pri njej operacija možna le še kakšen mesec oziroma maksimalno dva. Seveda smo se takoj odločili za operacijo, saj ji je le ta predstavljala lepo prihodnost. Pri Gummy je bilo na eni strani opaziti tudi vnetje oziroma artritis.

Naj izpostavim še to, kar nam je povedal ortoped in bi nam te informacije zelo kortistile, če bi jih vedeli že prej. Pri displaziji kolkov je najbolj pomembno njeno hitro odkritje. Torej otroped priporoča, da se sploh nedorovniškim psom, ki bodo srednje do večje rasti, preventivno rentgensko slika kolke pri starosti 4 do 5 mesecev.  Z zgodnjim odkritjem displazije je operacija veliko bolj enostavna in seveda cenovno bolj dostopna. Operacija displazije kolkov naj bi bila možna do 9 meseca starosti psa, v redkih primerih tudi kasneje.

Dejavniki, ki displazijo še poslabšajo pa so:

  • Neogret pes, ki ga spustimo s povodca in on veselo divja naokoli.
  • Igra z žogico in drugimi psi.
displazija kolkov

OPERACIJA IN REHABILITACIJA

Po mesecu dni od postavljene diagnoze je Gummy čakala težka operacija. Mi smo se odločili, da jo je operiral ortoped dr. Savič skupaj s številčno ekipo, na veterinarski kliniki Tristokosmatih v Ljubljani. Operacija je trajala, kar pet ur. Ortoped je opravil poseg pri katerem je prerezal medenično kost in zarotiral ponvico pod ustreznim kotom, da je glavica stegnenice lepo sedla v njo. Vse supaj pa je tudi fiksiral s temu namenjenimi ploščicami, ki v psu ostanejo za vedno. Tako se včasih pohecamo in pravimo, da je naša Gummy pravi ”robodog”.

Takoj po operaciji smo našo psičko prevzeli in odpeljali v domačo oskrbo. Naj dodam še to, da so nam bili iz veterine nenehno na voljo, če bi slučajno prišlo do poslabšanja stanja.

Največji izziv je bil zagotovo kako Gummy pripraviti do male in velike potrebe. Sama je že od začetka navajena, da to opravlja zunaj. Zato smo bili zunaj tudi po pol ure, da smo jo le prepričali.  Prva noč je bila ena izmed težjih, saj se psička ni mogla sama obrnit in naju je vsakič poklicala, ko je to želela. Stavek, ki nas je po operaciji najbolj presenetil pa je bil: ”Gummy lahko hodi samo malo ji pomagajte z brisačo, da ne bo preveč obremenjevala zadnjih tačk.” Tako so minevali dnevi in Gummy je bila vsak dan bolj pogumna in imela več moči. Do enega meseca po operaciji je morala le počivati in ven hodit samo opravit potrebo. Vse skupaj pa so olajšala tudi zdravila, ker je bila zaradi njih bolj zaspana in pridno počivala. Zdaj je že mesec in pol od operacije. Na zadnji kontroli pri ortopedu smo dobili ”zeleno” luč, da psičko lahko začnemo vozit na daljše sprehode in obremenjevat zadnje tačke, da čimhitreje pridobi nazaj mišice.

displazija kolkov
displazija kolkov

MAGNETNA STIMULACIJA

O magnetni stimulaciji smo razmišljali že pred operacijo. Po operaciji pa smo se posvetovali še z ortopedom, ki je magnetno stimulacijo zelo priporočal. Tako smo že po približno tednu dni po operaciji začeli z magnetnimi terapijami, ki psički vidno zelo pomagajo.

Odločili smo se predvsem zato, ker magnetna stimulacija nikoli ne bo škodila psu in ima same dobre lastnosti. Gummy pomaga pri regeneraciji živcev in tkiv, ki so bili poškodovani med operacijo ter pri dvigovanju odpornosti. Rehabilitacija po operaciji bo trajala še nekaj časa. Gummy sedaj vozimo na daljše sprehode, da pridobi nazaj mišice v zadnjih tačkah, pri tem pa jo kakšen dan tudi vidno bolijo. Z redno magnetno treapijo lajšamo te bolečine in nasledje jutro se vidno počuti bolje.

Karin Božič Zupančič
displazija kolkov
displazija kolkov
Magnetna stimulacija Pantoya

“PANTAYA MAGNETNI STIMULATOR sem začela uporabljati pred približno 2 mesecema. Uporabljala sem ga na dvema mojima psičkama, ena ima težave s koleni in druga s hrbtenico. Psički ob stimulaciji vidno uživata in se popolnoma sprostita. Ko vidita, da primem napravico, obe prihitita. Prav tekmujeta katera bo prva  Po prvem tretmaju, ki je trajal 8 tednov sem opazila izboljšanje v mobilnosti.  Priporočam!”

– Lea Leskošek, Lepo vzgojen pes

Če te zanima več takih vsebin se naroči na PANTAYA E-NOVIČKE, kjer boš obveščen/a o novih blog zapisih, negi in prehrani živalic ter novosti iz področja PEMF tehnologije.

Ob naročilu na e-novičke pa prejmeš tudi darilo PDF O PREPOZNAVANJU KRONIČNE BOLEČINE PRI PSU.