Ženska s temnimi skodranimi lasmi meditira na podlogi, poleg nje leži svetel kužek

Holistično zdravljenje živali postaja vse bolj aktualno, saj se lastniki hišnih ljubljenčkov vedno bolj zavedajo, da ima vsaka bolezen vzrok in ozadje, in v kolikor želimo doseči trajno izboljšanje zdravja, moramo k zdravljenju pristopiti celostno.

V zadnjih 15ih letih se je pogled na hišne ljubljenčke bistveno spremenil. Vedno manj kosmatinčkov je videti na verigah in vedno več jih je dobilo svojo sedežno garnituro. Pes je končno tudi uradno postal enakovreden član družine, bitje s svojimi lastnimi čustvi.  In kakor se je spreminjal pogled na hišne ljubljenčke, tako so se spreminjali pristopi zdravljenja živali. 

V članku bomo govorili o tem:

1.  KAJ JE HOLISTIČNO ZDRAVLJENJE ŽIVALI

2. KATERE SO NAJBOLJ POGOSTE METODE HOLISTIČNEGA ZDRAVLJENJA ŽIVALI

  • Bioresonanca
  • Akupunktura
  • Homeopatija
  • Miofascialna masaža
  • Prehransko svetovanje
Dva rjava psa tečeta

1. KAJ JE HOLISTIČNO ZDRAVLJENJE ŽIVALI

Holistično zdravljenje živali je celostna obravnava ljubljenčka, upoštevajoč prehrano, okolje, genetiko, vedenje in anamnezo. Holistično razmišljanje je osredotočeno na ljubezen, empatijo, spoštovanje in pogled na žival kot posameznika s svojimi lastnimi potrebami.

Holistični veterinar bo določil najboljšo kombinacijo konvencionalnih in alternativnih metod zdravljenja, ki ustrezajo obravnavani živali, kar je znano tudi kot integrativni pristop. Beseda “(w)holističen” pomeni upoštevanje celotne slike živali, vključno z okoljem, potekom bolezni, prehrano in razvojem protokola zdravljenja z uporabo širokega spektra terapij za ozdravitev živali.

Pri celostnem zdravljenju živali, se veterinar vedno vpraša “ZAKAJ”, namesto da zdravi le simptome

En simptom ima namreč lahko več vzročnih povezav. Ko je en del telesa bolan, se to lahko kaže na več načinov.

Punčka z rjavimi dolgimi lasmi sedi na pletenem stolu in v naročju drži belega psa

2. NAJBOLJ POGOSTE METODE HOLISTIČNEGA ZDRAVLJENJA ŽIVALI

Uspešno in trajno okrevanje je odvisno od odkritja pravega vzroka bolezni in njegovega zdravljenja. Pri holističnem zdravljenju živali se izbere najučinkovitejša in najmanj škodljiva pot do ozdravitve.

Holistično zdravljenje živali zajema različne metode kot so bioresonanca, homeopatija, masaža, zeliščna veterinarska medicina, akupunktura, prehransko svetovanje (vključno s testiranjem mikrobioma) in osteopatija.

Kužek z noskom išče priboljške v blagu

Bioresonanca za živali je naravna in neinvazivna metoda odkrivanja vzrokov nastanka bolezni in pomoč pri samoozdravitvi telesa. Je oblika komplementarnega (dopolnilnega) zdravljenja, katerega namen je vzpostavitev harmoničnega stanja v telesu. S tem je omogočena vzpostavitev telesu lastne regulacije in proces samozdravljenja se lahko začne. 

Bioresonanca za živali je kot podporna terapija primerna za vsa bolezenska stanja, ker okrepi sposobnost organizma za samozdravljenje. Poveča se obrambna sposobnost organizma proti škodljivim oz. motečim dejavnikom, zato ima bioresonanca lahko tudi preventivni učinek.

Lastniki ljubljenčkov se največkrat poslužujejo bioresonance za živali pri raznih alergijskih stanjih, še posebej pogoste so alergije pri psih  (alergija na hrano, vneta ušesa, alergija na travo).

Več o bioresonanci za živali si lahko preberete TUKAJ.

Kužek na akupunkturi

Akupunktura je del tradiconalne kitajske medicine, ki ima večtisočletno tradicijo. Uvrščamo jo med najbolj varne načine zdravljenja, ker nima stranskih učinkov.

Po tradicionalni kitajski medicini je bolezen posledica energijskega neravnovesja v telesu.

Vsak notranji organ ima svojo energijo »Qi«, ki kroži po telesu po posebnih poteh oz. meridianih. Za optimalno delovanje telesa in vseh notranjih organov je potrebno nemoteno kroženje energije »Qi«. Simptomi bolezni se pojavijo, ko je pretok energije oviran. Z vstavljanjem iglic v akupunkturne točke, ki ležijo na meridianih ali izven njih, sprožimo pretok energije »Qi« in s tem telesu pomagamo, da doseže energijsko ravnovesje in samoozdravitev.

Akupunktura stimulira živce, poveča pretok krvi na določenem območju in povzroči sproščanje hormonov endorfinov, ki so pomembni za nadziranje bolečine, in kortizola, ki je naravni steroid.

Akupunktura se glede na bolezensko stanje lahko uporablja samostojno ali v kombinaciji z zdravljenjem klasične veterinarske medicine. Če je le mogoče, s terapijami akupunkture znižamo ali nadomestimo dozo zdravila, ki ga žival prejema (kortikosteroidi, analgetiki …).

Več o akupunkturi za živali si lahko preberete TUKAJ.

Priprava tinktur

Homeopatija je edinstven in učinkovit način zdravljenja, ki temelji na načelu podobnosti: similia similibus curentur oz. podobno se zdravi s podobnim. Njen utemeljitelj je dr. Samuel Hahnemann (1755–1843). Homeopatska zdravila so pripravljena iz snovi različnega izvora (minerali, rastline, živali …) s posebnim postopkom, kjer se jih redči in pretresa, čemur pravimo potenciranje.

Homeopat izbere zdravilo na podlagi značilnosti živali (mentalne, generalne, lokalne značilnosti in modalitete), ne na podlagi diagnoze. To pomeni, da bosta živali, ki imata npr. alergijo, lahko dobili za zdravljenje drugačni zdravili. V homeopatiji je najpomembnejši personaliziran pristop in zavedanje, da nobena žival/rastlina/človek ni enaka in vsak na bolezen odreagira na sebi svoj, edinstven način.

Več o homeopatiji za živali si lahko preberete TUKAJ.

Francoski buldog na masaži

Miofascialna masaža psov je prvenstvena oblika masaže za lajšanje kroničnih bolečin, za pse z ortopedskimi in nevrološkimi težavami, ter za podporo pri rehabilitaciji poškodb mehkih tkiv. Masaža je tudi odlična podpora psom z vedenjskimi težavami in športnim psom. 

Miofascialna masaža psov je varna in ne-invazivna masaža, primerna za pse v vseh življenjskih obdobjih; pri mladih psih za preventivo in okrevanje po poškodbah, pri seniorjih pa za lajšanje kroničnih bolečin in lepšo starost.

Z miofascialno masažo sprostimo napete mišice, prekinemo bolečinski cikel, odpravimo miofascialne restrikcije in vozličke. S tem prispevamo k lajšanju kroničnih bolečin, hitrejšemu okrevanju po poškodbah, izboljšani gibljivosti in boljši prekrvavitvi telesa.

Več o miofascialni masaži psov si lahko preberete TUKAJ.

Pes je banano

Prehrana, ki jo naš ljubljenček zaužije, ima močan vpliv na njegovo počutje kot tudi na potek bolezni oz ozdravitve, in tudi na dolgoživost. 

Tako kot je hrana lahko zdravilo, lahko tudi sproži določena bolezenska stanja ali jih poslabša.

Če želimo podpreti psa iz vidika samozdravljenja, je najprej potrebno urediti prehrano. Hrana naj ne bo procesirana, naj bo brez brez soli, sladkorja in umetnih dodatkov, poleg tega pa je prehrano potrebno prilagoditi njegovemu bolezenskemu stanju.

Posvet s strokovnjakom za prehrano psov in mačk je pri kliničnih dietah nujen. 

PREBERITE TUDI

CBD in ARTRITIS PRI PSIH

Artritis in bolečine v sklepih so najpogostejši vzrok za prezgodnjo evtanazijo  psa. Kaj še lahko naredimo, da zmanjšamo bolečine v sklepih, povečamo gibljivost in bistveno pripomoremo k izboljšanju kvalitete življenja našega kosmatinčka?

Kapljice za oči in ušesa z nano koloidnim srebrom za pse in mačke. Kapljice z nano koloidnim srebrom se lahko uporablja pri vnetih in pordelih očeh, vnetih ušesih, težavah z glivicami v ušesih ter tudi za redno čiščenje ušes. Koloidno srebro ima naravne antibakterijske, protiglivične, protivirusne in protivnetne lastnosti. Pantaya kapljice za oči in ušesa za pse in mačke z nano koloidnim srebrom so prava izbira za podporo zdravju naših ljubljenčkov

Sprej z nano kolodnim srebrom za pse in mačke. Sprej je primeren za ureznine, rane, pordelo in srbečo kožo, vonj povezan z glivicami in pa ugrize klopov ter drugih insektov. Koloidno srebo ima naravne antibakterijske, protiglivične, protivirusne in protivnetne lastnosti. Zato lajša simptome pri alergijah in preobčutljivosti naših psov in mačk na zunanje dejavnike. Pantaya sprej za pse in mačke z nano koloidnim srebrom je prava izbira za podporo zdravju naših ljubljenčkov.

Šampon in balzam z nano koloidnim srebrom za pse in mačke.

Primerna sta za alergike, za vse kosmatince, ki imajo srbečo, pordelo in razdraženo kožo. Tako v šamponu kot tudi balzamu so uporabljene organic in naravne sestavine. Aroma limonske trave. PH šampona in balzama sta prilagojena potrebam psov in mačk.

Pantaya magnetni stimulator s pulzirajočim magnetnim valovanjem prodira globoko v tkiva, vse do celic. Vpliva na biološke procese v celicah, jih oskrbuje s kisikom in povečuje prepustnost membran. PEMF stimulacija se odlično izkaže pri ORTOPEDSKIH POŠKODBAH, RANAH, NEVROLOŠKIH OBOLENJIH, VNETJIH in DEGENERATIVNIH SPREMEMBAH. Je neinvazivna metoda in nima stranskih učinkov. Stimulacija s PEMF napravo postaja ena izmed vodilnih terapij v veterini.