PRIPRAVA NA PRIHOD PASJEGA MLADIČKA

Bel pasji mladiček z igračko

Prihod novega kužka v vaš dom je vsekakor vznemirljiv dogodek za celo družino. Istočasno  pa se je potrebno zavedati, kako zelo pomembna je priprava na prihod pasjega mladička. Na ta način boste zagotovili, da bo to obdobje čim manj stresno tako za mladička kot tudi za ostale člane družine.

Raziskave so pokazale, da lahko ustrezna socializacija in vzgoja mladička v kritičnem prvem letu, dolgoročno pozitivno vplivata na njegovo vedenje in dobro počutje. 

V nadaljevanju bomo pogledali:

1. KAKO NA PRIHOD MLADIČKA PRIPRAVITI DOM in

2. KAKO PRIPRAVITI DRUŽINO

Pisani pasji mladički na stopnicah

1. PRIPRAVA DOMA

Zaščitite svoj dom

Pred prihodom pasjega mladička se morate prepričati, da je vaš dom zanj varen. To pomeni, da iz njegovega dosega umaknete vse nevarne predmete, pritrdite ohlapne električne kable in zaščitite vse potencialno strupene rastline. Po podatkih Ameriškega kinološkega kluba je pomembno tudi, da gospodinjska čistila in kemikalije hranite izven dosega in na ta način  preprečite nenamerno zastrupitev.

Bel pasji mladiček grize rumeno žogico

Kupite utrezno hrano, opremo, igračke in pripomočke

Na seznamu nujno potrebnih stvari, ki jih potrebuje pasji mladiček so:

  • Posode za hrano in vodo: Poskrbite, da bodo sklede trdne in primerne velikosti za vašega mladička.
Pasji mladiček spi v posodi za hranjenje
  • Kletka ali boks: Zaščitna kletka  je primerna za učenje navajanja na stranišče, prav tako pa zagotovi  varnost mladiča, ko vas ni doma. Pred nakupom se prepričajte, da je pasji boks primerne velikosti za vašega mladiča ter da je udoben in varen.
  • Povodec in ovratnica/oprsnica: Za sprehode in treninge sta potrebna trpežen povodec in udobna ovratnica ali oprsnica.
Rjav pasji mladiček z rdečo ovratnico sedi na tepihu
  • Pripomočki za nego: Za ustrezno nego kužka so pomembni krtača, glavnik in škarje za striženje krempljev. V kolikor sami niste vešči striženja krempljev, lahko to uredijo na veterini ali v pasjem salonu.
  • Postelja: Udobna postelja bo vašemu kužku omogočila počitek in spanje.
Pasji mladički spijo na mehki pasji blazini
  • Hrana za mladiče: Najboljša za mladiča je visoko kakovostna, uravnotežena in polnovredna pasja hrana, ki zagotavlja vsa potrebna hranila za rast in razvoj. To vključuje beljakovine iz kakovostnih živalskih virov, ogljikove hidrate za energijo, maščobe z esencialnimi maščobnimi kislinami ter vitamine in minerale.

Po podatkih Ameriškega kinološkega kluba je potrebno mladičke do šestega meseca starosti hraniti s tremi do štirimi majhnimi obroki na dan, nato pa lahko preiti na dva obroka dnevno.

Pomembno je, da izberete hrano, ki je posebej prilagojena potrebam pasjega mladička. Hranjenje mladička s hrano, ki vsebuje preveč določenih hranilnih snovi, kot so beljakovine ali kalcij, lahko škoduje njegovemu zdravju in povzroči težave v razvoju.

Posvet z veterinarjem ali prehranskim svetovalcem za prehrano mladičev lahko zagotovi bolj natančen in prilagojen jedilnik vašemu mladičku. Potrebe se namreč razlikujejo tudi glede pasme, velikosti in aktivnosti pasjega mladička.

Črno bel pasji mladiček drži igračko v gobčku
  • Igrače : Raziskave so pokazale, da velika izbira igrač in interaktivnih iger, pomaga zmanjšati tesnobo in destruktivno vedenje psov. Mladički potrebujejo igrače, s katerimi se lahko varno igrajo in jih žvečijo.  Pri nakupu pasjih igrač je potrebno biti pazljiv in izbirati igračke, ki se ne zlomijo ali  strgajo. Vse to namreč lahko pasjega mladička poškoduje, poleg tega obstaja nevarnost, da bi kužek del igrače pojedel, kar bi lahko pripeljalo do zdravstvenih zapletov, kužek bi lahko celo poginil.  Iz istega razloga kužku  nikoli ne puščamo  igrač na razpolago, ko je sam doma ampak mu jih ponudimo takrat, ko je pod nadzorom.
  • Pripomočki za nego, kot sta krtača in ščipalka za nohte.

 

2. PRIPRAVA DRUŽINE

Vzpostavite rutino

Zelo je pomembno, da čim prej vzpostavite dnevno rutino. Ta lahko vključuje določene ure za obroke, čas za uvajanje na stranišče, igro in vzgojo. Doslednost je ključnega pomena pri uvajanju in druženju z vašim novim kužkom. Poleg tega pa ustaljena rutina lahko pomaga zmanjšati stres in spodbuja pozitivno vedenje.

Gospa z rdečo odejo n atravniku želi pokriti mladička

Vključite celotno družino

Priprava na prihod pasjega mladička v vaš dom je stvar cele družine, zato je pomembno, da v proces vključite vse družinske člane. Vsak družinski član mora prevzeti odgovornost za skrb za kužka, vključno s hranjenjem, uvajanjem na stranišče in igro. Glede na študijo, objavljeno v reviji Journal of Applied Animal Welfare Science, lahko vključitev več oseb v skrb za psa, pomaga zmanjšati stres in spodbuja pozitivno socializacijo.

Fantek in punčka iz roke hranita rjavega pasjega mladička

Bodite potrpežljivi in dosledni

Pomembno je, da se zavedate, da pasji mladički potrebujejo čas, da se prilagodijo na novo okolje in razvijejo pozitivne navade. Pri šolanju in socializaciji novega kužka morate biti potrpežljivi, dosledni in vztrajni. Raziskave so pokazale, da so metode vzgoje s pozitivno motivacijo, kot so priboljški in pohvale, učinkovitejše in manj stresne za pse, kot metode, ki temeljijo na kaznovanju.

Skratka, priprava na prihod pasjega mladička v vaš dom je velika odgovornost, vendar lahko z ustrezno pripravo ter predanostjo vzgoji in socializaciji, to obdobje naredite lepo tako za vašega kužka kot za vas in vašo družino. 

Gospa drži belega pasjega mladička v naročju

PREBERITE TUDI

ČIŠČENJE PASJIH UŠES

Medtem ko nekateri psi potrebujejo bolj pogosto čiščenje, je drugi potrebujejo manj. To je ODVISNO tako OD PASME, NAČINA ŽIVLJENJA  in pa ZDRAVSTVENEGA STANJA. Priporočljivo je, da se o tem, kako pogosto je potebno tvojemu kosmatinčku čistiti ušesa, posvetuješ z veterinarjem.

Kapljice za oči in ušesa z nano koloidnim srebrom za pse in mačke. Kapljice z nano koloidnim srebrom se lahko uporablja pri vnetih in pordelih očeh, vnetih ušesih, težavah z glivicami v ušesih ter tudi za redno čiščenje ušes. Koloidno srebro ima naravne antibakterijske, protiglivične, protivirusne in protivnetne lastnosti. Pantaya kapljice za oči in ušesa za pse in mačke z nano koloidnim srebrom so prava izbira za podporo zdravju naših ljubljenčkov

Sprej z nano kolodnim srebrom za pse in mačke. Sprej je primeren za ureznine, rane, pordelo in srbečo kožo, vonj povezan z glivicami in pa ugrize klopov ter drugih insektov. Koloidno srebo ima naravne antibakterijske, protiglivične, protivirusne in protivnetne lastnosti. Zato lajša simptome pri alergijah in preobčutljivosti naših psov in mačk na zunanje dejavnike. Pantaya sprej za pse in mačke z nano koloidnim srebrom je prava izbira za podporo zdravju naših ljubljenčkov.

Šampon in balzam z nano koloidnim srebrom za pse in mačke.

Primerna sta za alergike, za vse kosmatince, ki imajo srbečo, pordelo in razdraženo kožo. Tako v šamponu kot tudi balzamu so uporabljene organic in naravne sestavine. Aroma limonske trave. PH šampona in balzama sta prilagojena potrebam psov in mačk.

Pantaya magnetni stimulator s pulzirajočim magnetnim valovanjem prodira globoko v tkiva, vse do celic. Vpliva na biološke procese v celicah, jih oskrbuje s kisikom in povečuje prepustnost membran. PEMF stimulacija se odlično izkaže pri ORTOPEDSKIH POŠKODBAH, RANAH, NEVROLOŠKIH OBOLENJIH, VNETJIH in DEGENERATIVNIH SPREMEMBAH. Je neinvazivna metoda in nima stranskih učinkov. Stimulacija s PEMF napravo postaja ena izmed vodilnih terapij v veterini.