Kaj o PEMF pravijo pri NASI in kaj pravi veterinar?

Kaj pravijo o PEMF pri NASI in veterinar?

Kaj imajo skupnega veterinar in astronavti?

Na prvi pogled nič, v resnici pa se tako veterinar, kot astronavt zavedata pozitivnih vplivov, ki jih prinaša magnetna stimulacija. Za vas smo raziskali, kako so Nasini strokovnjaki odkrili magnetno stimulacijo in njene vplive ter povprašali, kaj si o PEMFT misli veterinar. Vas zanima?

NASA POTRJUJE POZITIVEN VPLIV MAGNETNE STIMULACIJE

NASA ima veliko zaslugo za to, da se danes PEMF stimulacija uporablja tako pri ljudeh, kot pri živalih. Pri živalih se kažejo celo boljši rezultati, kot pri ljudeh, sam imajo živali večji pretok krvi. Magnetne silnice lahko lažje prehajajo skozi tkiva.

 

Kaj je odkrila NASA?

NASA raziskuje vesolje in ga poskuša približati človeku. Pomembni členi v tem raziskovanju so prav astronavti. Izjemno pogumni ljudje, ki se podajajo na zahtevne misije v vesolje. Čeprav imajo privilegij zvezde videti od blizu in Zemlji pomahati skoraj z lune, pa se prav zaradi teh misij borijo s hudimi zdravstvenimi težavami.

Težave, ki se jim pojavljajo so:

 

  • Težave s kostmi
  • Težave z mišicami
  • Težave s srcem
  • Pomanjkanje spanja
  • Izguba sluha
  • Ledvični kamni
  • Oslabljen imunski sistem
  • Izguba vida
  • Kognitivne težave

Za zdravstvene težave »krivimo« gravitacijo. Še posebej zahteven je za astronavta prehod iz enega gravitacijskega polja v drugega. Telo potrebuje veliko časa, da se na takšen prehod prilagodi. Šele, ko so odkrili magnetna polja in njihove pozitivne učinke, so za pomoč astronavtom dobili rezultate, ki so jih iskali.

 

Študije NASINIH znanstvenikov

Da bi opredelili najučinkovitejša elektromagnetna polja za povečanje rasti in regeneracije tkiv pri sesalcih, so NASINI znanstveniki za namen svoje štiriletne študije uporabili prostovoljce. Želeli so uporabiti živčno tkivo, ki je dovolj odporno, da bi spodbudili rast ali povečali njegovo regeneracijo, ne glede na porabljeno energijo. Ugotovili so, da so vsa ostala tkiva po zaslugi PEMF stimulacije pokazala znatno stimulacijo rasti in regeneracijo. Tehnologija PEMF je pri osebah, ki so sodelovale v raziskavi, povzročila hitrejšo rast in bolj organizirano morfologijo, kot pri tistih, ki so sodelovali v kontrolni skupini. Pomembno je omeniti tudi, da je bila stimulacija s PEMF močno povezana tudi z večjo sposobnostjo preživetja celic.

Znanstveniki potrjujejo, da se elektromagnetna polja lahko uporabljajo za izboljšanje delovanja celic. To pomeni, da se lahko uporabljajo za izboljšanje človekovega zdravja. Njihove ugotovitve dokazujejo tudi, da imajo elektromagnetna polja tudi druge aplikacije – na primer za razvoj tkiv za presaditev, popravilo travmatiziranih tkiv in moderiranje nekaterih nevrodegenerativnih bolezni. PEMF stimulacija pomaga tudi pri zaustavljanju degenerativnih sprememb tkiv.

 

Pomen NASINIH raziskav za uporabo PEMF tehnologije

Potrdili so učinkovitost elektromagnetnih valov za izboljšanje življenjskega cikla in delovanja celic. Dokazali so tudi, da je PEMF tehnologija učinkovita pri težavah, kot so pomanjkanje energije, motnje spanja, vnetja, bolečine v sklepih in mišicah ter pri težavah, ki so povezane z oslabljenim pretokom krvi.

PEMF stimulacija na naraven, enotni način izboljšuje zdravje tako ljudi, kot vaših hišnih ljubljenčkov. Najbolje pa je, da je popolnoma brez stranskih učinkov. Je alternativna metoda farmacevtskemu zdravljenju, kar pojasnjuje tudi, da vse več zdravnikov in veterinarjev PEMF stimulacijo priporoča svojim pacientom.

Reference:

1 5 hazards of human spaceflight, NASA. Vir: https://www.nasa.gov/hrp/5-hazards-of-human-spaceflight

2 Goodwin TJ, Johnson LB. (2003). Physiological and molecular genetic effects of time-varying electromagnetic fields on human neuronal cells. NASA/TP-2003-212054. Vir: https://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/20030075722.pdf

 

“PEMFT je eno največjih odkritij v zgodovini medicine.” – Dr. David Williams

 

KAJ PRAVI VETERINAR? SPODBUDA ZA UPORABO PEMF TEHNOLOGIJE TUDI S STRANI VETERINE!

Veterinar naj bo vedno prvi, na katerega se obrnite, če sumite, da ima vaš kosmatinec zdravstvene težave. Šele, ko dobite diagnozo, se lahko odločate o nadaljnem zdravljenju. Glede na pozitivne učinke, ki jih ima magnetna stimulacija, se bo veterinar zagotovo strinjal, da je lahko PEMFT podpora zdravljenju, če je le-to potrebno.

Stimulacija s pulzirajočim elektromagnetnim valovanjem (PEMFT) neinvazivno pripomore k zdravljenju različnih obolenj, tako, da preko magnetnih tuljav dovaja električno in magnetno polje v tkiva. Ugotovitve kažejo, da elektromagnetna polja, ki jih proizvajajo te naprave (PEMF stimulatorji) vplivajo na številne biološke procese. Poleg tega je temeljno znanstveno razumevanje osnovnih mehanizmov delovanja PEMF stimulacije pospešilo razumevanje le-teh v zadnjih desetih letih.

Klinični dokazi podpirajo uporabo PEMF stimulacije, tako na živalih, kot tudi na ljudeh za določene klinične indikacije, kot so celjenje kosti, ran, osteoartritis, vnetja, zdravljenje postoperativnih bolečin in edemov. Medtem ko še vedno obstaja kar nekaj nejasnosti pri uporabi pulzne elektromagnetne stimulacije za rešitve kliničnega zdravljenja, je na drugi strani to vedno večkrat predpisana rešitev tudi s strani veterinarjev.

Pregled podatkov poudarja uporabnost PEMFT kot varno, neinvazivno rešitev zdravljenja. Veterinar lahko predlaga, da magnetna stimulacija potencialno postane pomembna samostoječa ali dodatna rešitev zdravljenja v veterinarski negi.

 

S PEMFT nad vnetja, bolečine in edeme

Akutna vnetna kaskada, ki se zaradi kirurškega posega ali travme pojavi po poškodbi tkiva, je pomemben del v procesu okrevanja. Pomembna je za boj proti infekciji, za spodbujanje preoblikovanja tkiva in za začetek celjenja. Visoki nivoji vnetja, akutni in kronični, pogosto pripomorejo k bolečini in edemu na mestu poškodbe. Več študij dokazuje učinkovitost elektromagnetne terapije in usmerjene elektromagnetne terapije za zdravljenje vnetij, bolečin in oteklin.

Študije temeljnih znanostih, ki so jih izvedli Kubat in kolegi, so pokazale, da neusmerjena (visoko frekvenčna) elektromagnetna terapija lahko povzroča spremembe izražanja genov, ki so povezane z razgrajevanjem vnetja v človeških celicah. (Kubat et al., 2015).

 

Celjenje ran mehkega tkiva

Klinične študije, ki so raziskovale učinke PEMF terapije na celjenje mehkega tkiva in ran so pokazale, da je zdravljenje pospešilo celjenje kroničnih ran kot so preležanine, diabetična stopala in razjeda na stopalu. PEMF naprave, ki jih je odobrila Uprava za živila in zdravila (Food and Drug Administration ali FDA), so podprte s strani »Centers for Medicare and Medicaid services« (Centri za Medicare in Medicaid) kot varne, učinkovite pri zdravljenju kroničnih ran, kar tudi potrjuje več različnih študij (Kloth et al., 1999; Mayrovitz in Larsen, 1995; Salzberg et al., 1995; Stiller et al., 1992; Strauch et al., 2007). V naključnem kontroliranem preizkušanju na veteranih, ki so paraplegiki in imajo križno preležanino, je eno 30 minutno neusmerjeno PEMF zdravljenje (visoke frekvence) izvedeno vsak delavnik v enem mesecu pripomoglo k 64% zaprtju rane v enoti aktivnega zdravljenja, napram 7% povečanju rane v kontrolni enoti (Kloth et al., 1999).

Za nadaljnje raziskave, kako PEMF terapija izboljša celjenje ran, so izvedli eksperimente, zato, da bi preučili potencialne efekte zdravljenja na delovanje ožilja, ki je pomemben del celjenja ran. Raziskava Rolanda in kolegov je s premestitvijo arterijske zanke pri podganah pokazala, da neusmerjeno PEMF zdravljenje pospeši rast novih krvnih žil kar petkratno (Roland et al., 2000). V nadaljnjih poskusih so arterijski krvni dovod do zakrilca tkiva glodalca odrezali in s PEMF apliciranjem povečali krvno učinkovitost. Medtem ko je imel kohort kontrolnega zdravljenja navidezno popolno odpoved zakrilca, so živali zdravljenje s PEMF dvakrat dnevno po 30 minut v osmih tednih pokazale precejšno ožiljenost in navidezno popolno preživetje zakrilca (Weber et al., 2004). Ti podatki podajajo dokaze, da so principi PEMF intervencije učinkoviti pri spodbujanju celjenja ran; delno tudi zaradi povečane ožiljenosti in povezane perfuzije in dovajanja kisika do tkiv, vsega kar je pomembno za celjenje ran.

 

Uporaba PEMF stimulacije je varna

Znane nevarnosti z ne-ioniziranim elektromagnetnim poljem in radio-frekvenčnimi polji so povezane s termalnimi efekti (npr. segrevanje, ki ga povzroča mikrovalovna radiacija). Inštitut IEEE (Inštitut inženirjev elektrotehnike in elektronike) za izpostavitev radio-frekvenčnim magnetnim poljem je zaključil, da »pregled obsežne literature o bioloških vplivih radiofrekvence, ki vključuje več kot 1300 primarnih, strokovno pregledanih publikacij objavljenih vse od leta 1950, ne prikazuje nobenih zdravju škodljivih vplivov, ki niso povezani s toploto.« Neinvazivne, netoplotne PEMF tehnologije imajo dolgo zgodovino klinične uporabe. Vse od poznih 1990-ih se ocenjuje, da so PEMF naprave opravile več kot 3 000 000 zdravljenj brez poročanj o stranskih učinkih ali hujših škodljivih primerih. Dodatno o tem priča dejstvo, da dve generalni oceni PEMF klinične uporabe nista našli nobenih dokazov hujših škodljivih primerov ali stranskih učinkov v pregledani literaturi. (Guo et al., 2011; Guo et al., 2012).

Preberite več

Kaj pravi veterinarka?

Kaj o PEMF pravi veterinar

Veterinarkina psička Živa z napravo za magnetno stimulacijo Pantaya

»Uporaba magnetnega stimulatorja, ki je tako majhen in prenosen, je pri živalih zelo enostavna. Že tisoč let so poznani pozitivni učinki elektromagnetnega valovanja na organizem.

Tudi sama sem uporabnica aparata pri živalih.

Aparat je bil v zelo veliko pomoč pri okrevanju pri moji psički Živi po poškodbi hrbtenice zaradi ukleščenega živca. Zmanjšal je bolečino in izboljšal regeneracijo okvarjenega dela ob ustrezni veterinarski terapiji. Polaganje poleg nje trikrat na dan po pol ure, je potekalo brez težav. Pustila je tudi polaganje aparata na sam prizadet del in ga je imela dokler ga nisem odstranila. Živali same povedo ali jim aparat ustreza ali ne, tako da se, če jim ne, od njega odmaknejo.

Aparat je zelo pozitivna dodatna terapija pri ortopedskih težavah in okrevanjih po bolezni.«

Karin Kališnik, dr. vet. med.