VLAKNINE V PREHRANI PSA

Weimaranski ptičar med bučami

Če se vam pogosto porajajo vprašanja kot so kako odpraviti zaprtje pri psu, kako pravilno hraniti psa, zakaj pes je travo, kako pomagati, če se pojavi vnetje črevesja ali mehko blato pri psu, je ta članek morda pravi za vas. Vlaknine v prehrani psa so lahko ključ do izboljšanja zdravja vašega kosmatinčka.

Vlaknine namreč niso pomembne le za zdravje ljudi, temveč tudi za naše pasje sopotnike. Redki lastniki psov pa se zavedajo, da zdrava prehrana za pse vključuje tudi zadostno količino vlaknin. Nezadosten vnos vlaknin lahko namreč povzroči različne zdravstvene težave, kot so prebavne težave, debelost in sladkorno bolezen. 

V tem članku bomo raziskali:

1. VRSTE VLAKNIN

2. VPLIV VLAKNIN NA ZDRAVJE PSA

3. KATERE VLAKNINE LAHKO DODAJAMO V PASJI OBROK

Weimaranski ptičar med bučami

1. VRSTE VLAKNIN

Vlaknine v prehrani psa so bistvena sestavina pasjega obroka, dodajanje prave vrste vlaknin pa lahko vašemu kosmatemu prijatelju prinese številne koristi za zdravje. Vse vlaknine niso enake, zato je treba razumeti, katere vlaknine je najbolj zdravo dodajati.

Poznamo dve vrsti vlaknin: topne in netopne. 

TOPNE VLAKNINE se raztopijo v vodi in v črevesju tvorijo snov, podobno gelu, ki upočasni prebavo in pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi.

Po drugi strani pa se NETOPNE VLAKNINE ne raztopijo v vodi in delujejo kot “metla” za čiščenje prebavnega sistema, preprečujejo zaprtje in spodbujajo redno odvajanje blata. 

Glede na študijo, objavljeno v reviji Journal of Animal Science, sta obe vrsti vlaknin za pse pomembni, zato je priporočljivo, da v njihovo prehrano vključimo kombinacijo obeh.

stročji fižol

2. VPLIV VLAKNIN NA ZDRAVJE PSA

Vključevanje vlaknin v prehrano psa je ključnega pomena za njegovo zdravje in dobro počutje. Tako topne kot netopne vlaknine imajo pomembne koristi za pse. Kombinacija obeh vrst vlaknin lahko tako pomaga pri preprečevanju bolezni psa in zdravljenju različnih zdravstvenih stanj. 

Vključitev vlaknin v pasjo prehrano:

  • Spodbujanja zdrav prebavni sistem: Vlaknine pomagajo ohranjati zdrav prebavni sistem, saj uravnavajo gibanje črevesja in preprečujejo zaprtje ali drisko.
Ženska z rjavimi lasmi v naročju drži kužka

Študija, ki jo je opravila revija Journal of Animal Science, je pokazala, da se je pri psih, hranjenih z dieto z veliko vlakninami, prebava izboljšala. Poleg tega se je pojavilo manj prebavnih težav, kot je driska pri psu, v primerjavi s psi, hranjenimi z dieto z malo vlakninami.

  • Uravnava raven sladkorja v krvi: Vlaknine lahko pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi psov, saj upočasnijo absorpcijo glukoze iz hrane.
  • Zmanjša tveganje za kronične bolezni: Prehrana z visoko vsebnostjo vlaknin je povezana z manjšim tveganjem za kronične bolezni, kot so bolezni srca in sladkorna bolezen.
  • Pomaga uravnavati telesno težo: Študija, ki jo je opravila ameriška revija za veterinarske raziskave, je pokazala, da lahko dodatne vlaknine v prehrani psa bistveno pripomorejo k uravnavanju telesne teže psa. Študija je pokazala, da so psi, hranjeni s prehrano z veliko vlakninami, lažje shujšali in vzdrževali zdravo telesno težo kot psi, hranjeni s prehrano z malo vlakninami.
Polje prosa

3. KATERE VLAKNINE DODAJATI

  • HRANA BOGATA Z VLAKNINAMI

Zelo pomembno je, da je pasja hrana uravnotežena, zdrava ter hranljiva. Dodaten vnos vlaknin boste dosegli, če boste svojemu kosmatincu v obroku ponudili hrano z visoko vsebnostjo vlaknin.

Tukaj je nekaj predlogov živil, ki jih lahko vključite v pasji obrok:

AJDOVA KAŠA: Ajda ne vsebuje glutena in ima visoko vsebnost vlaknin. Pomaga ohranjati zdravje prebavnega trakta vašega kužka, še posebej pa je primerna za pse z gastrointestinalnimi težavami. Pomaga tudi psom z visokim krvnim sladkorjem, saj upočasnjuje sproščanje glukoze v telo.

SLADEK KROMPIR: Sladek krompir ima številne koristi za zdravje psa. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin podpira zdrav prebavni sistem. Vsebuje tudi malo maščob in pomembne vitamine, kot so B6, C in A.

Srček iz ajdove kaše

PROSENA KAŠA: Proso je bogato s topnimi in netopnimi vlakninami. Netopne vlaknine v proseni kaši so znane kot prebiotiki, kar pomeni, da podpirajo dobre bakterije v prebavnem sistemu. Ta vrsta vlaknin je pomembna tudi za povečanje volumna blata, kar pomaga ohranjati redno prebavo in zmanjšuje tveganje za nastanek raka na debelem črevesju.

STROČJI FIŽOL: Stročji fižol je zdrava nizkokalorična zelenjava, ki jo lahko dodate v prehrano vašega kosmatinca. Vsebuje veliko vlaknin ter esencialnih hranil, ki krepijo zdravje vašega psa kot so antioksidanti, vitamin B6, vitamin K in številne minerale.

GRAH: Zeleni grah je odličen vir pomembnih vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin za vaše pasje spremljevalce. Ta stročnica, bogata z beljakovinami, povečuje raven energije pri psih in je blagodejna za prebavni sistem. Hrana z visoko vsebnostjo vlaknin lahko psom pomaga ohranjati zdravo telesno težo in zniževati holesterol.

Mladiček je korenje

RJAV RIŽ: Rjavi riž je poln naravnih vlaknin, ki pomagajo pri pasji prebavi. Je tudi odličen vir ogljikovih hidratov, vitaminov in mineralov. V rjavem rižu so zlasti vitamini B2 (bolj znan kot riboflavin), B9 (bolj znan kot folat) in D.

BUČE: Buča je prav tako odličen vir vlaknin. Kuhana in pretlačena buča lahko pomaga umiriti razdražen želodec, izboljša prebavo,  zmanjša težave z analnimi žlezami. Prav tako učinkovito pomaga ko se pojavi driska pri psu ali zaprtje. 

  • VLAKNINE KOT DODATEK

Poleg vlaknin, ki jih vsebuje hrana, pa lahko vlaknine tudi dodajamo samostojno.

Vlaknine za psa, ki jih lahko dodate tudi kot dodatek k prehrani psa so tudi:

Konopljini peleti: so narejeni iz 100% stisnjenih neoluščenih konopljinih semen. Vsebujejo veliko vitaminov in mineralov ter so odlični pri kroničnih driskah, zaprtju, pankreatitisu, gastritisu ali ko se pojavi visoka želodčna kislina pri psu. V pasji obrok se dodajajo tudi kadar pes je travo ali pa se jim pogosto polnijo analne žleze.

Rjav kužek ob posodi za hranjenje

Indijski trpotec (psyllium): To je vrsta topnih vlaknin, pridobljenih iz semen rastline Plantago ovata. Je odličen vir vlaknin  in dokazano izboljšuje prebavo ter uravnava raven sladkorja v krvi.

Inulin: to je vrsta topnih vlaknin, ki ga najdemo tudi v korenini cikorije. Inulin je prebiotik, kar pomeni, da podpira rast koristnih bakterij v črevesju. Poleg tega pomaga pri absorpciji hranil, vsebuje veliko antioksidantov ter deluje podporno pri vnetju črevesja.

Konopljina semena

Kako zelo so pomembne vlaknine v prehrani psa poudarja tudi Daša Korže, strokovnjakinja za prehransko svetovanje za pse in mačke Feedko:

“Ključ za močan imunski sistem psov  je »dobro nahranjen« prebavni trak. Z zaužitjem prehranskih vlaknin, ki jih v velikem deležu vsebujejo Pantaya konopljini peleti  izredno dobro pripomorejo k zdravi črevesni flori. Prehranske vlaknine, ki delujejo tudi prebiotično ugodno vplivajo na črevesno peristaltiko, k vezavi vode in tvorijo kratkoverižne maščobne kisline. Vsakodnevni dodatek izdelka priporočam predvsem kot preventivo za ohranjanje črevesne flore (in krepitev imunskega sistema) pri psih vseh starosti, še posebej pa spodbudijo delovanje črevesja starejšim ali manj aktivnim psom ter pozitivno vplivajo v prehrani diabetičnih živali ter živali s prekomerno telesno težo. “

Daša Korže, mag.inž.zoot. 

pantaya hemp super yummies pelet

Za načrtovanje pasje prehrane si je potrebno vzeti čas, se izobraziti o primernem načinu hranjenja vašega psa ter se po potrebi posvetovati z veterinarjem ali strokovnjakom za pasjo prehrano. Samo zdrava in uravnotežena pasja hrana bo podprla zdravje vašega psa in igrala pomembno vlogo pri preprečevanju morebitnih zdravstvenih težav.

PREBERITE TUDI

ZAKAJ PES JE TRAVO

Že odkar pomnim pravijo, da pes je travo zato, ker mu v želodcu ni dobro.

Nič ni narobe, če pes je travo občasno, vendar če se to dogaja pogosto in naenkrat poje večjo količino trave, ki morda celo vzpodbudi, da pes bruha,  je čas za opazovanje in akcijo

Kapljice za oči in ušesa z nano koloidnim srebrom za pse in mačke. Kapljice z nano koloidnim srebrom se lahko uporablja pri vnetih in pordelih očeh, vnetih ušesih, težavah z glivicami v ušesih ter tudi za redno čiščenje ušes. Koloidno srebro ima naravne antibakterijske, protiglivične, protivirusne in protivnetne lastnosti. Pantaya kapljice za oči in ušesa za pse in mačke z nano koloidnim srebrom so prava izbira za podporo zdravju naših ljubljenčkov

Sprej z nano kolodnim srebrom za pse in mačke. Sprej je primeren za ureznine, rane, pordelo in srbečo kožo, vonj povezan z glivicami in pa ugrize klopov ter drugih insektov. Koloidno srebo ima naravne antibakterijske, protiglivične, protivirusne in protivnetne lastnosti. Zato lajša simptome pri alergijah in preobčutljivosti naših psov in mačk na zunanje dejavnike. Pantaya sprej za pse in mačke z nano koloidnim srebrom je prava izbira za podporo zdravju naših ljubljenčkov.

Šampon in balzam z nano koloidnim srebrom za pse in mačke.

Primerna sta za alergike, za vse kosmatince, ki imajo srbečo, pordelo in razdraženo kožo. Tako v šamponu kot tudi balzamu so uporabljene organic in naravne sestavine. Aroma limonske trave. PH šampona in balzama sta prilagojena potrebam psov in mačk.

Pantaya magnetni stimulator s pulzirajočim magnetnim valovanjem prodira globoko v tkiva, vse do celic. Vpliva na biološke procese v celicah, jih oskrbuje s kisikom in povečuje prepustnost membran. PEMF stimulacija se odlično izkaže pri ORTOPEDSKIH POŠKODBAH, RANAH, NEVROLOŠKIH OBOLENJIH, VNETJIH in DEGENERATIVNIH SPREMEMBAH. Je neinvazivna metoda in nima stranskih učinkov. Stimulacija s PEMF napravo postaja ena izmed vodilnih terapij v veterini.