VNETJE UŠES PRI PSU – je povezano s hrano?

Nasmejan kužek leži na hrbtu

Vnetje ušes pri psu so pogosta zdravstvena težava, zato veterinarji že dolgo poskušajo razumeti vzroke za nastanek te težave. Nedavne znanstvene raziskave so osvetlile povezavo med pasjo prehrano in vnetjem ušes pri psu. V tem članku bomo pogledali kakšni so:

1. ZNAKI VNETJA UŠES

2. VRSTE OKUŽB UŠES

3. POVEZAVA HRANA – VNETJE UŠES

4. VPLIV ALERGIJ NA VNETJE UŠES

5. REŠEVANJE TEŽAVE

6. ZAKLJUČEK

Velika pasja ušesa

1. ZNAKI VNETJA UŠES PRI PSU

Najpogostejši simptomi vnetja ušes pri psu so:

– PRASKANJE ali DRGNJENJE UŠES,

– STRESANJE Z GLAVO

– NEPRIJETEN VONJ IZ UŠES,

– RDEČINA,

– VROČINA in

– BOLEČINA.

Nekateri psi se lahko izogibajo, ko jih poskušate božati po glavi, drugi pa lahko ob dotiku ušes zajočejo ali poskušajo ugrizniti. Psi z dolgimi ušesi, kot so španjeli, so bolj nagnjeni k okužbam ušes kot psi s pokončnimi ušesi, saj je kroženje zraka v ušesnih kanalih psov s plapolajočimi ušesi omejeno.

Bakterije in kvasovke se dobro razvijajo v toplem, temnem in vlažnem okolju – prav takšnem, kot je ušesni kanal.

Pes se praska po ušesih

2. VRSTE OKUŽB UŠES PRI PSU

Načeloma obstajata dve vrsti okužb, ki najpogosteje povzročata vnetje pasjih ušes: okužba s kvasovkami in bakterijska okužba.

Najprej je potrebno ugotoviti, za katero vrsto okužbe gre, da boste vedeli, kako zdraviti težavo.

Veterinar mora vedno opraviti citološko preiskavo, pri čemer pod mikroskopom pregleda obarvano stekelce, na katerem je vzet zorec iz ušesnega kanala. S tem lahko ugotovi, ali okužbo povzročajo kvasovke ali bakterije, lahko pa tudi pokaže, da je prisotnih več povzročiteljev.

Pregled ušes pri veterinarju
  • BAKTERIJSKE OKUŽBE

Bakterijske okužbe ušes pri psih lahko povzroči voda, ki zaide v ušesne kanale. To se pogosto zgodi pri psih, ki veliko plavajo ter  pri čiščenju ali kopanju psa.

Bakterijske okužbe ušes se najpogosteje kažejo kot rumeni ali zeleni izcedek iz ušes, ki je videti kot gnoj, z zelo neprijetnim vonjem in močnimi bolečinami. Če so prisotne bakterije, je treba v laboratorij poslati vzorec (kulturo), da se ugotovi, kateri antibiotik bi bil najboljši za zdravljenje okužbe ušes.

Pes stresa z glavo v vodi
  • OKUŽBE S KVASOVKAMI

Pri okužbah pasjih ušes s kvasovkami, je izcedek običajno rjav ali temno zlatorumen in masten. Kvasovke običajno opisujejo kot vonj po “koruznem čipsu”. Okužba z glivicami  morda ni tako boleča kot okužba z bakterijami, vendar je zelo moteča,  saj povzroči srbeča ušesa pri psu ter posledično več praskanja in nelagodja.

Kvasovke in bakterije so vedno prisotne tako v ušesih kot tudi na koži, vendar v količinah, ki pri živalih z zdravim imunskim sistemom, niso problematične. Kadar se glivice pri psu prekomerno razrastejo, se telo ne more več spopasti z okužbo. Pri mnogih hišnih ljubljenčkih se dejansko razvije alergija na kvasovke, kar povzroči še večje srbenje pasjih ušes, otekanje in bolečino.

Zlati prinašalec pred posodo s hrano

3. POVEZAVA HRANA – VNETJE UŠES PRI PSU

Kronične okužbe s kvasovkami so pogosto povezane s preobčutljivostjo na hrano pri psu, zlasti na beljakovine (beljakovine niso samo v mesu; tudi žita in stročnice vsebujejo veliko beljakovin).

Kvasovke se hranijo s sladkorjem (sladkor je razgradni produkt ogljikovih hidratov), zato bo hrana z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, spodbudila prekomerno rast kvasovk. S spremembo prehrane z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov na bolj prilagojeno prehrano na osnovi mesa se pri mnogih hišnih ljubljenčkih kronične okužbe s kvasovkami bistveno izboljšajo.

Živila, ki vsebujejo sladkor, dekstrozo, koruzni sirup z visoko vsebnostjo fruktoze, med, maltodekstrin, beli krompir, sladki krompir, žita, grah, čičerko in lečo, so hrana za kvasovke, zato se je le-teh priporočljivo izogibati.

Kužek teče s palico v gobcu

4. VPLIV ALERGIJ NA VNETJE UŠES PRI PSU

Zdrav pes, ki nima težav z alergijami, ima običajno redko vnetje ušes.

Vnetje ušes pri psih lahko sprožijo tako alergije na zunanje dejavnike (pršice, pelode, trave itd) kot tudi alergije na hrano. Študije so pokazale, da so nekatere sestavine, ki jih običajno najdemo v komercialni hrani za pse, kot so govedina, piščanec, pšenica in mlečni izdelki, potencialni alergeni za nekatere pse. Alergijske reakcije pri psih se lahko pokažejo kot vnetje v ušesih, ki povzroča nelagodje in zagotavlja ugodno okolje za razmnoževanje bakterij ali kvasovk.

Da bi ugotovili, kaj psu povzroča alergijske reakcije,  je potrebno opraviti serološko preiskavo krvi ali bioresonanco.

Pes na travi je kost

5. REŠEVANJE TEŽAVE

–  POSTAVITEV DIAGNOZE  in ukrepanje glede na to ali so povzročitelj vnetja ušes bakterije ali kvasovke.

–  ČIŠČENJE PASJIH UŠES – ob velikem izcedku je treba skrbno očistiti zunanje sluhovode, da se odstranijo nečistoče. Vsakodnevno čiščenje pasjih ušes  je lahko zelo boleče in veliko hišnih ljubljenčkov ne dovoli čiščenja, dokler se okužba ne zmanjša.

Zdravil ne smete uporabljati neposredno po čiščenju, saj lahko čistila vplivajo na aktivne sestavine v zdravilnih kapljicah.

Vse pasje dlake okoli sluhovoda je potrebno predhodno obriti/populiti, da se omogoči pretok zraka.

Priporoča se, da za čiščenje pasjih ušes nikoli ne uporabljate čistilnih sredstev, ki vsebujejo barvila, dišave, vodo ali peroksid. Peroksid razpade na vodik (mehurčki) in vodo. Pri čiščenju z vodo ostane v ušesnem kanalu voda, kar pa je podlaga za nastanek novih okužb.

Priporočamo čiščenje s kapljicami za oči in ušesa s koloidnim srebrom, saj na naraven način uničijo bakterije in kvasovke ter delujejo protivnetno.

Surova hrana za pse

SPREMEMBA PREHRANE – prehod na kuhano/surovo hrano z manjšo vsebnostjo ogljikovih hidratov.

DODATKI – protiglivični dodatki k prehrani, kot so origano, česen, ognjič, meta in kurkuma, lahko pomagajo vašemu ljubljenčku v boju proti kvasovkam.

Če se vaš hišni ljubljenček kljub spremembi prehrane, kopanjem  in čiščenjem ušes ne more boriti proti okužbam s kvasovkami, je treba dodatno okrepiti imunski sistem. V veliko pomoč so lahko tudi probiotiki, omega 3 maščobne kisline in kokosovo olje.

Čivava leži na tepihu

6. ZAKLJUČEK

Večino vnetij ušes pri psu lahko dokaj hitro odpravite s skrbnim čiščenjem in ustreznim zdravljenjem, skupaj s spremembo prehrane, še posebej,  če so glavni povzročitelj težav kvasovke.

Dolgotrajno nezdravljene okužbe ušes pri psih povzročijo otekanje sluhovoda, v katerem se lahko razvije kalcinirano brazgotinsko tkivo, slabši sluh in morda tudi pok bobniča. Čim prej se okužba zdravi, tem boljše so možnosti za ozdravitev.

Naravni izdelki, ki jih priporočajo holistični veterinarji in so koristni, lahko vsebujejo encime s steroidi ali brez njih. Prav tako učinkovito rešujejo težave tudi izdelki s koloidnim srebrom.

PREBERITE TUDI

ALERGIJE PRI PSIH - kako pomagati?

Razumevanje vzrokov za alergije pri psih in kako pomagati, lahko lastnikom hišnih ljubljenčkov pomaga, da njihovi kosmati prijatelji postanejo zdravi in se počutijo dobro. Kako lajšati alergije pri psih je odvisno tudi od resnosti težav.

Kapljice za oči in ušesa z nano koloidnim srebrom za pse in mačke. Kapljice z nano koloidnim srebrom se lahko uporablja pri vnetih in pordelih očeh, vnetih ušesih, težavah z glivicami v ušesih ter tudi za redno čiščenje ušes. Koloidno srebro ima naravne antibakterijske, protiglivične, protivirusne in protivnetne lastnosti. Pantaya kapljice za oči in ušesa za pse in mačke z nano koloidnim srebrom so prava izbira za podporo zdravju naših ljubljenčkov

Sprej z nano kolodnim srebrom za pse in mačke. Sprej je primeren za ureznine, rane, pordelo in srbečo kožo, vonj povezan z glivicami in pa ugrize klopov ter drugih insektov. Koloidno srebo ima naravne antibakterijske, protiglivične, protivirusne in protivnetne lastnosti. Zato lajša simptome pri alergijah in preobčutljivosti naših psov in mačk na zunanje dejavnike. Pantaya sprej za pse in mačke z nano koloidnim srebrom je prava izbira za podporo zdravju naših ljubljenčkov.

Šampon in balzam z nano koloidnim srebrom za pse in mačke.

Primerna sta za alergike, za vse kosmatince, ki imajo srbečo, pordelo in razdraženo kožo. Tako v šamponu kot tudi balzamu so uporabljene organic in naravne sestavine. Aroma limonske trave. PH šampona in balzama sta prilagojena potrebam psov in mačk.

Pantaya magnetni stimulator s pulzirajočim magnetnim valovanjem prodira globoko v tkiva, vse do celic. Vpliva na biološke procese v celicah, jih oskrbuje s kisikom in povečuje prepustnost membran. PEMF stimulacija se odlično izkaže pri ORTOPEDSKIH POŠKODBAH, RANAH, NEVROLOŠKIH OBOLENJIH, VNETJIH in DEGENERATIVNIH SPREMEMBAH. Je neinvazivna metoda in nima stranskih učinkov. Stimulacija s PEMF napravo postaja ena izmed vodilnih terapij v veterini.