ALERGIJE PRI PSIH – Kako pomagati?

Rjavo bel kužek sedi med rožicami

Tako kot ljudje, lahko tudi psi trpijo za alergijami, ki jih povzročajo  tako hrana kot tudi okoljski dejavniki. Te alergije lahko povzročijo različne simptome, od blagega srbenja in kihanja do hudega draženja kože in težav z dihanjem. Razumevanje vzrokov za alergije pri psih in kako pomagati, lahko lastnikom hišnih ljubljenčkov pomaga, da njihovi kosmati prijatelji postanejo zdravi in se počutijo dobro. Kako lajšati alergije pri psih je odvisno tudi od resnosti težav. 

V članku se bomo tokrat osredotočili na okoljske dejavnike, ki lahko povzročijo alergijo pri psu in pogledali:

  • KATERI SO OKOLJSKI DEJAVNIKI, KI LAHKO POVZROČIJO ALERGIJO PRI PSU
  • KAKO LAHKO SAMI PREPREČUJEMO IN LAJŠAMO ALERGIJSKE REAKCIJE
King Charles Spaniel v travi

1. Okoljski dejavniki, ki lahko povzročijo alergijo pri psu

Alergije pri psih lahko poleg hrane sprožijo tudi različni okoljski dejavniki.

Eden najpogostejših vzrokov okoljskih alergij pri psih je cvetni prah. Tako kot ljudje so lahko tudi psi alergični na cvetni prah dreves in plevela, zelo pogosto pa se lastniki kosmatinčkov soočajo tudi z alergijo na travo. Ko psi vdihavajo te alergene ali pridejo z njimi v stik, se lahko njihov imunski sistem pretirano odzove, kar povzroči alergijsko reakcijo.

Spore plesni so še en pogost alergen, ki lahko pri psih povzroči simptome. Spore plesni lahko najdemo v zaprtih prostorih in na prostem, rastejo pa lahko v vlažnih prostorih, kot so kleti, kopalnice in kuhinje.

Naslednja pogosta nadloga je alergija na pršice pri psih. Pršice so mikroskopski organizmi, ki jih najdemo v gospodinjskem prahu. Ko pridejo v stik s kožo ali jih vdihavajo, lahko pri psih povzročijo alergijske reakcije. 

Tudi ugrizi bolh so pogost alergen.  Pasje bolhe se prehranjujejo s pasjo krvjo, v okolico pa odlagajo svoja jajčeca. Psa ugrizi bolh močno srbijo, zato se nadpovprečno praskajo in grizejo, pri nekaterih psih pa lahko sprožijo alergijsko rekcijo.

Boston Terier v banji zavit v brisačo

2. Kako lahko preprečujemo in lajšamo alergijske reakcije pri psih

Prvi korak pri lajšanju pasjih alergij je ugotavljanje vzroka. Če sumite, da vaš pes trpi zaradi alergije na okolje, ga je porebno peljati k veterinarju ali bioresonančnem terapevtu, da postavi ustrezno diagnozo. Le- ta vam lahko priporoči testiranje na alergije, da bi ugotovil, kateri alergen povzroča simptome vašega psa.

Ko je alergen določen, pa se lahko odločite na kakšen način boste preprečevali in lajšali težave.

Nekateri izmed načinov so:

–  OMEJITE IZPOSTAVLJENOST: Zmanjšajte izpostavljenost psa alergenom tako, da ga v sezoni z veliko cvetnega prahu ali košenja trave zadržujete v zaprtih prostorih. Psa ne vodite na območja, kjer je veliko trave ali cvetnega prahu, njegove aktivnosti na prostem pa naj bodo kratke in omejene na območja z nizko vsebnostjo cvetnega prahu.

– REDNO KOPANJE: Kosmatinčka redno kopajte z blagim šamponom za hišne ljubljenčke, ki je primeren za alergike. Na ta način se bodo s pasjega kožuha in kože sprali alergeni. Obvezna je tudi uporaba balzama. Šampon namreč deluje čistilno in iz kože do neke mere odstrani tudi zaščitno plast kože (sebum). Pri pogostem kopanju je uporaba balzama nujna, saj kožo nahrani, navlaži in vzpodbudi njeno obnavljanje.

Vsakodnevno kopanje kosmatinčka ni priporočljivo (razen v izjemnih primerih, ko je to nujno), lahko pa ga po vsakem sprehodu obrišete z vlažno krpo in umijete tačke. Še bolje je, če krpo namočite v vodi razredčen jabolčni kis (razmerje voda:kis je 2:1).

Alergije pri psih

Nekateri možni učinki uporabe razredčenega jabolčnega kisa na pasjo kožo so lahko naslednji:

Lajša srbenje in razdraženost kože: Jabolčni kis ima blage protibakterijske in protiglivične lastnosti ter lahko pomaga ublažiti srbenje in draženje, ki ga povzročajo nekatera kožna stanja, kot so vroče točke, ugrizi bolh ali alergijske reakcije.

– Uravnava pH: To je lahko koristno za pse s kožnimi težavami, ki jih povzroča preveč alkalno ali kislo okolje.

Pri uporabi kopeli s kisom je potrebna previdnost, saj lahko kožo tudi izsuši.

– ČISTO ŽIVLJENJSKO OKOLJE: Okolje, v katerem živi kosmatinček, naj bo čisto, tako da ga redno sesate s sesalnikom s filtrom HEPA, ki zadržuje alergene. Pogosto perite pasjo posteljnino, igrače in druge stvari, da odstranite nakopičene alergene.

– PREHRANA IN DODATKI: Zagotovite svojemu psu uravnotežene in hranljive obroke, ki podpirajo njegov imunski sistem. Izogibajte se predelani hrani ter pšenici in raje posegajte po doma pripravljeni kuhani hrani. Razmislite tudi o dodajanju dodatkov, kot so maščobne kisline omega-3, ki imajo protivnetne lastnosti in lahko pomagajo zmanjšati alergijske reakcije pri psih.

Jata skuš

– K lajšanju alergij bo pomagalo tudi, če ZMANJŠATE na minimum ali UKINETE:  

  • nepotrebne antibiotike in steroide, 
  • kemične preparate proti bolham, klopom in zajedavcem, 
  • cepiva, 
  • imunosupresive kot so: Cytopoint, Apoquel in Atopica

Pomembno je, da se zavedamo, da so okoljske alergije pri psih lahko zapletene, resnost simptomov pa se lahko razlikuje od psa do psa. Če ima vaš kosmatinček vztrajne ali hude alergijske reakcije, se je najbolje posvetovati z veterinarjem za pravilno diagnozo in prilagojen načrt zdravljenja.PREBERITE TUDI

VEČ O ALERGIJAH

Pri psih je pojavnost alergij iz leta v leto večja, kar pa prinaša lastnikom kosmatinčkom mnoge skrbi, kako in na kakšen način se lotiti lajšanja težav.

Kapljice za oči in ušesa z nano koloidnim srebrom za pse in mačke. Kapljice z nano koloidnim srebrom se lahko uporablja pri vnetih in pordelih očeh, vnetih ušesih, težavah z glivicami v ušesih ter tudi za redno čiščenje ušes. Koloidno srebro ima naravne antibakterijske, protiglivične, protivirusne in protivnetne lastnosti. Pantaya kapljice za oči in ušesa za pse in mačke z nano koloidnim srebrom so prava izbira za podporo zdravju naših ljubljenčkov

Sprej z nano kolodnim srebrom za pse in mačke. Sprej je primeren za ureznine, rane, pordelo in srbečo kožo, vonj povezan z glivicami in pa ugrize klopov ter drugih insektov. Koloidno srebo ima naravne antibakterijske, protiglivične, protivirusne in protivnetne lastnosti. Zato lajša simptome pri alergijah in preobčutljivosti naših psov in mačk na zunanje dejavnike. Pantaya sprej za pse in mačke z nano koloidnim srebrom je prava izbira za podporo zdravju naših ljubljenčkov.

Šampon in balzam z nano koloidnim srebrom za pse in mačke.

Primerna sta za alergike, za vse kosmatince, ki imajo srbečo, pordelo in razdraženo kožo. Tako v šamponu kot tudi balzamu so uporabljene organic in naravne sestavine. Aroma limonske trave. PH šampona in balzama sta prilagojena potrebam psov in mačk.

Pantaya magnetni stimulator s pulzirajočim magnetnim valovanjem prodira globoko v tkiva, vse do celic. Vpliva na biološke procese v celicah, jih oskrbuje s kisikom in povečuje prepustnost membran. PEMF stimulacija se odlično izkaže pri ORTOPEDSKIH POŠKODBAH, RANAH, NEVROLOŠKIH OBOLENJIH, VNETJIH in DEGENERATIVNIH SPREMEMBAH. Je neinvazivna metoda in nima stranskih učinkov. Stimulacija s PEMF napravo postaja ena izmed vodilnih terapij v veterini.