NEGA PASJIH TAČK

Včasih se zdi, da se lastniki psov premalo zavedajo, kako pomembna je nega pasjih tačk in da nega pasjih tačk ne pomeni zgolj striženja krempljev ampak je mnogo več kot to. Zato naj pasja nega vključuje tudi redno nego šap

Nego pasjih šap bi lahko primerjali z nego stopal pri človeku. Postrižemo nohte, skrbimo, da koža na stopalih ni razpokana, spremljamo stanje prstov, pozorni smo na vsak neprijeten občutek v stopalu. 

Stopala so le ena in zanje je potrebno primerno skrbeti!

In prav zato je potrebno skrbeti za nego pasjih šap. Pasje tačke so obremenjene še veliko bolj, saj niso zaščitene s čevlji in so izpostavljene različnim zunanjim dejavnikov kot so vroč asfalt, sneg, led, ostri kamni, steklo in podobno.

V članku se bomo dotaknili:

 • ANATOMIJE PASJIH ŠAP
 • UMIVANJA PASJIH TAČK
 • STRIŽENJA DLAKE MED PRSTKI
 • STRIŽENJA KREMPLJEV
 • SKRBI ZA TAČKE POLETI/POZIMI
 • NEGI SRBEČIH TAČK

1. ANATOMIJA PASJIH ŠAP 

Ali ste vedeli, da psi težo nosijo na prstih?

Ja, tako je. Pes vso težo nosi na prstih in ne na petah, kot jo nosimo ljudje, zato je skrb za zdrave pasje prstke izrednega pomena.

Pasja šapa je sestavljena iz krempljev, metakarpalne blazinice (sredinska blazinica), senzoričnih blazinic (prsti na tačkah) in zapestne blazinice (blazinica zadaj).

Senzorične in metakarpalne blazinice ščitijo kosti in sklepe, zapestna blazinica pa deluje kot zavora in psu omogoča, da hodi po spolzkih in poševnih tleh.

Pasja frizerka tušira majhnega psa

2. UMIVANJE PASJIH TAČK

Pasjih tačk ne umivamo zgolj zato, da nam s svojimi blatnimi šapicami ne umažejo stanovanja, temveč iz več razlogov. 

Nega pasjih tačk naj zato vključuje tudi redno umivanje tačk, saj:

 •   odstranimo iz šapic in medprstnih predelov blato in morebiten pesek;
 •   s toplo vodo pozimi speremo sol in stalimo snežne kroglice, ki so se nabrale na dlaki.
 •  pregledamo šapice, če je slučajno kje kakšen tujek ali poškodba in ustrezno reagiramo.

3. STRIŽENJE DLAKE MED PRSTKI

Nega pasjih tačk naj vključuje tudi redno striženje odvečne dlake med prsti psa.

Količina dlake med prsti psa se razlikuje od kužka do kužka. V kolikor te dlake ni preveč in ne moti kosmatinca pri hoji, ni potrebe po striženju.

V kolikor pa je te dlake več in pokriva tudi blazinice ter posledično zmanjša oprijem blazinic, jo je potrebno postriči. Zmanjšan oprijem blazinic lahko privede namreč do zdrsa in poškodbe psa (poškodba vezi, sklepov, hrbtenice).

Pogled na pasje blazinice

4. STRIŽENJE KREMPLJEV

V preteklosti so se psi več zadrževali zunaj in tudi več tekli po trši podlagi, zato so si kremplje brusili sami. S spremembo načina življenja se je spremenilo tudi življenje psov.

Danes takim psom lahko rečemo tudi »kavčni psi«, ki le redko hodijo in tečejo v taki meri, da bi si sami brusili kremplje, zato je redno striženje krempljev nujno.

 • KDAJ JE POTREBNO STRIŽENJE KREMPLJEV?

Striženje krempljev je potrebno takrat, ko se pes s kremplji dotika tal in ko krempeljčki pri hoji slišno udarjajo ob podlago.

 • ZAKAJ JE POTREBNO PRAVOČASNO KRAJŠANJE KREMPLJEV?

Predolgi kremplji povzročijo, da pes teže ne nosi več na prstih ampak težo prenaša na kremplje.

S tem pride do nepravilne in prevelike obremenitve sklepov, kar povzroči deformacijo prstov. To lahko posledično vodi v nastanek artroze in/ali artritisa.

Drugi razlog za krajšanje krempljev je nevarnost zdrsa. Ker pes teže ne nosi več na blazinicah, ki imajo močan oprijem in preprečujejo zdrse, temveč se opira na kremplje, lahko hitro pride do zdrsa in posledično do poškodbe psa.

Kako pravilno skrajsati pasje kremplje
 • NAPAKE PRI STRIŽENJU KREMPLJEV

Krajšanja krempljev se vedno lotimo umirjeno in z vso pozornostjo. Krempelj je namreč sestavljen iz roževinastega dela (zunanjost kremplja), živca in žile.

Pri striženju moramo biti torej zelo previdni, da odstrižemo samo roževinasti del in ne poškodujemo živca.

Pri belih krempljih je rožnati (živi del) kremplja dobro viden, zato lahko točno vidimo kje je meja in koliko lahko krempelj skrajšamo.

Pri temnih krempljih se zanašamo zgolj na občutek, zato je bolje skrajšati krempelj postopoma. Ko dosežemo beli del – belo piko (to je krempljeva postelja), prenehamo s striženjem.

Pri krajšanju krempljev vedno upoštevamo kot striženja. Vedno strižemo pod kotom. Prednji del kremplja je dalšji kot zadnji (del proti blazinicam) del kremplja.

V kolikor nismo prepričani, da to zmoremo sami, se raje obrnemo na veterino ali pasji salon.

5. SKRB ZA TAČKE POZIMI/POLETI

Ne glede na to, da so pasje šapice in blazinice trpežne, ob ekstremnih razmerah zahtevajo več naše pozornosti, saj lahko v nasprotnem primeru, pride do razpokanih blazinic, ran ali vnetij.

NEGA PASJIH TAČK POZIMI

 • Postrizite odvečno dlako med prstki. S tem boste preprečili nabiranje večjih količin snega na pasjih šapah.  Vendar pozor! Ne odstranite je popolnoma, saj dlaka psa ščiti pred ostrim snegom in soljo.
 • Po potrebi pred sprehodom namažite blazinice z vazelinom ali kremo za pasje tačke. Krema za pasje blazinice bo ustvarila zaščito zato bodo blazinice manj izpostavljene soli ter zaščitene pred ostrim snegom.

Črn pes se z lastnico igra v snegu
 • Uporabite čevlje za psa. Za obutev za psa se odloča vse več lastnikov kosmatincev. Na ta način tačke začitimo pred mrazom (to je še posebej pomembno za vse pse, ki imajo artritis  in preprečimo nabiranje snega na šapicah kot tudi soli.
 • Po sprehodu temeljito umijte tačke (če ne uporabljate pasjih čevljev), da odstranite sneg, pesek, blato in sol. Sol lahko razžre kožo in povzroči ranice poleg tega jo lahko pes poliže.
 • Po potrebi namažite blazinice s kremo ali mazilom za tačke. Krema za blazinice bo delovala negovalno, blazinice navlažila in poskrbela, da jim zima ne bo prišla do živega.

NEGA PASJIH TAČK POLETI

Tudi poletje zahteva svoje. Predvsem nevarne so od vročine razbeljene površine, ki lahko povzročijo hude opekline pasjih blazinic.

Zato se v najhujši vročini izogibajte urbanih površin in se raje zatečite v naravo. Kosmatinček vam bo hvaležen. V kolikor to ni možno, na sprehod pojdite zgodaj zjutraj in pozno zvečer, ko temperature padejo.

Bel kužek teče po travniku

6. NEGA SRBEČIH TAČK

V kolikor vaš pes tačke liže ali grize, lahko to počne iz dveh razlogov:

 • PSIHOLOŠKI RAZLOG
 • PES IMA ALERGIJO ali TEŽAVE Z GLIVICAMI 

V obeh primerih je to razlog za obvezno reagiranje.

V kolikor pes liže tačke iz psihološkega razloga je potrebno posvetovanje s pasjim terapevtom, saj je vedenje lahko posledica tesnobe, nelagodja, nervoze ali kakšnega drugega psihičnega problema.

V kolikor je pes psihično stabilen in vseeno liže in grize tačke, ter se tudi praska, je vzok lahko alergija ali težave z glivicami . V tem primeru je potreben posvet z veterinarjem in/ali obisk bioresonance, da se ugotovi točen vzrok težav.

Lahko gre za alergijo na hrano ali zunanje dejavnike in samo z ustreznimi analizami se lahko ugotovi, kaj vašemu psu ne ustreza in nato ustrezno reagira.

Znaki alergij ali glivic na tačkah so:

 • rdeče tačke
 • znaki vnetja
 • srbeče tačke
 • ranice na tačkah.
Boston terrier v banji pokrit z modro brisačo

V primeru ugotovljenih alergij je pomembno, da ne  spremenimo samo načina hranjenja psa oz se izogibamo zunanjih alergenov, ampak je pomembna tudi celotna pasja nega kot tudi nega pasjih tačk. 

Kupujte izdelke za nego, ki so primerni za občutljivo, razdraženo, vneto in pordelo kožo.

Izogibajte se vsem agresivnim šamponom in vedno po šamponiranju uporabite tudi balzam, da kožo tudi ustrezno nahranite in vzpodbudite njeno obnavljanje.

S pravilno in redno nego pasjih šap boste poskrbeli, da bo vaš kosmatinec zdrav in zadovoljen, vsem težavam s tačkami pa boste pokazali jezik.

Rjav majhen pes kaže jezik

PREBERITE TUDI

ZAKAJ PSI JEJO TRAVO

Na vprašanje zakaj pes je travo ni enostavnega odgovora. Lahko jo je iz fiziološke potrebe, lahko mu je všeč okus trave ali pa mu je preprosto dolgčas.

Kapljice za oči in ušesa z nano koloidnim srebrom za pse in mačke. Kapljice z nano koloidnim srebrom se lahko uporablja pri vnetih in pordelih očeh, vnetih ušesih, težavah z glivicami v ušesih ter tudi za redno čiščenje ušes. Koloidno srebro ima naravne antibakterijske, protiglivične, protivirusne in protivnetne lastnosti. Pantaya kapljice za oči in ušesa za pse in mačke z nano koloidnim srebrom so prava izbira za podporo zdravju naših ljubljenčkov

Sprej z nano kolodnim srebrom za pse in mačke. Sprej je primeren za ureznine, rane, pordelo in srbečo kožo, vonj povezan z glivicami in pa ugrize klopov ter drugih insektov. Koloidno srebo ima naravne antibakterijske, protiglivične, protivirusne in protivnetne lastnosti. Zato lajša simptome pri alergijah in preobčutljivosti naših psov in mačk na zunanje dejavnike. Pantaya sprej za pse in mačke z nano koloidnim srebrom je prava izbira za podporo zdravju naših ljubljenčkov.

Šampon in balzam z nano koloidnim srebrom za pse in mačke.

Primerna sta za alergike, za vse kosmatince, ki imajo srbečo, pordelo in razdraženo kožo. Tako v šamponu kot tudi balzamu so uporabljene organic in naravne sestavine. Aroma limonske trave. PH šampona in balzama sta prilagojena potrebam psov in mačk.

Pantaya magnetni stimulator s pulzirajočim magnetnim valovanjem prodira globoko v tkiva, vse do celic. Vpliva na biološke procese v celicah, jih oskrbuje s kisikom in povečuje prepustnost membran. PEMF stimulacija se odlično izkaže pri ORTOPEDSKIH POŠKODBAH, RANAH, NEVROLOŠKIH OBOLENJIH, VNETJIH in DEGENERATIVNIH SPREMEMBAH. Je neinvazivna metoda in nima stranskih učinkov. Stimulacija s PEMF napravo postaja ena izmed vodilnih terapij v veterini.