Psi, kot izjemno čuteča bitja, včasih trpijo v tišini. Lastniki psov se zato soočamo z izzivom, ker naši ljubljenčki ne morejo neposredno izraziti bolečine. V tem članku bomo spoznali kateri so znaki kronične bolečine pri psu, s poudarkom na ključnih znakih, ki jih je treba spremljati.
S temi nasveti boste kot lastnik bolje razumeli svojega psa in mu zagotovili potrebno oskrbo.

V nadaljevanju bomo pogledali:

 1. Kateri so ključni znaki kronične bolečine pri psu
 2. Diagnosticiranje kronične bolečine pri psu
 3. Fizični pregled in diagnoza
 4. Zdravljenje in spremljanje napredka
 5. Preventivni ukrepi
 6. Zaključek

 

Pes spi

1. KLJUČNI ZNAKI KRONIČNE BOLEČINE PRI PSU

Ko lastniki prvič zaznajo kronično bolečino pri psu, postane ključno prepoznavanje teh specifičnih znakov. To ni le koristno, ampak nujno za pravočasno ukrepanje in izboljšanje kakovosti življenja psa.

 1. Prvi in eden najpomembnejših znakov kronične bolečine pri psu je nenadna sprememba v vedenju. Pogosto lastniki opazijo nenadno agresivnost ali obratno – izogibanje družbi.
 2. Poleg tega lastniki opazijo povečano zaspanost pri svojem psu, kar je lahko posledica poskusa izogibanja bolečini ali odziva na stres zaradi bolečine.
 3. Opazovanje sprememb v prehranjevalnih navadah je prav tako ključno. Pes lahko izgubi apetit ali pa nasprotno, pokaže povečan interes za hrano kot obliko tolažbe.
 4. Fizični znaki, kot so težave pri gibanju ali šepanje, so jasni znaki kronične bolečine pri psu. Lastniki pogosto opazijo tresenje ali celo nenadno agresivnost, ko poskuša pes zaščititi boleče področje.
 5. Pomembno je tudi opazovanje sprememb v interakciji psa z drugimi psi. Če pes nenadoma postane manj družaben ali se izogiba igri, je to lahko posledica bolečine.

Vse te spremembe so lahko subtilne in jih je treba opazovati z empatijo.

Lastniki, ki so pozorni na te ključne znake kronične bolečine pri psu in se odzovejo pravočasno, lahko svojemu psu zagotovijo hitro in učinkovito pomoč pri obvladovanju bolečine. S tem lahko omogočijo svojemu ljubljenčku boljše življenje in zmanjšajo nepotrebno trpljenje.

Pes spi

2. SPREMLJANJE VEDENJA PSA

Lastniki psov morajo redno spremljati vedenje svojega ljubljenčka. Opazovanje sprememb v vsakodnevnih aktivnostih, kot so hoja, igranje in interakcija z drugimi psi, lahko pomaga prepoznati bolečino. Prav tako je pomembno opazovati spremembe v apetitu, spanju in izogibanje določenim gibanjem. S temi informacijami boste lažje komunicirali s veterinarjem.

Pes na veterinarskem pregledu

3. FIZIČNI PREGLED IN DIAGNOZA

Redni fizični pregled s strani veterinarja je ključnega pomena za pravočasno diagnosticiranje kronične bolečine pri psu. Veterinar bo izvedel temeljit pregled sklepov, mišic in kosti ter izvedel potrebne preiskave, kot so rentgenski posnetki in MR. S temi informacijami bo lažje postavil natančno diagnozo in predlagal ustrezno zdravljenje.

Prepoznavanje-kronične-bolečine

4. ZDRAVLJENJE IN SPREMLJANJE NAPREDKA

Po postavitvi diagnoze veterinar predpiše zdravljenje, ki lahko vključuje zdravila, fizioterapijo, prilagoditve prehrane ter dodatke. Lastniki morajo skrbno spremljati, kako pes reagira na zdravljenje, in opazovati morebitne izboljšave ali poslabšanja. Redni obiski veterinarja in odprta komunikacija o napredku so ključnega pomena za učinkovito obvladovanje kronične bolečine.

S psom na pot

5. PREVENTIVNI UKREPI

Poleg spremljanja stanja psa je pomembno izvajati tudi preventivne ukrepe. Redna telesna aktivnost, uravnotežena prehrana in ustrezna nega so ključnega pomena za ohranjanje sklepov in mišic v dobrem stanju. Preprečevanje prekomerne telesne teže je še posebej pomembno, saj zmanjšuje tveganje za razvoj kronične bolečine. Prav tako je bistvenega pomena vključiti ustrezne terapije kot so magnetna terapija, akupunktura, ozonoterapija ter miofascialna masaža.

Atritis pri psu

6. ZAKLJUČEK

Prepoznavanje in obvladovanje kronične bolečine pri psu zahteva pozornost in sodelovanje z veterinarjem. Zgodnje odkrivanje krpnične bolečine pri psu  in ustrezen pristop k zdravljenju bosta pripomogla k izboljšanju kakovosti življenja vašega ljubljenčka. Spremljanje vedenja, redni veterinarski pregledi ter skrb za telesno kondicijo so ključnega pomena za dobrobit naših štirinožnih prijateljev. Z njihovo ljubeznijo in skrbjo jim lahko zagotovimo dolgo in zdravo življenje.

PREBERITE TUDI

CBD in ARTRITIS PRI PSIH

Artritis in bolečine v sklepih so najpogostejši vzrok za prezgodnjo evtanazijo  psa. Kaj še lahko naredimo, da zmanjšamo bolečine v sklepih, povečamo gibljivost in bistveno pripomoremo k izboljšanju kvalitete življenja našega kosmatinčka?

Pantaya magnetni stimulator lajša BOLEČINE V SKLEPIH IN HRBTENICI. Še posebej učinkovit je pri KORNIČNIH BOLEČINAH, ARTRITISU, TEŽAVAH S HRBTENICO in kot odlična REGENERACIJA PO POŠKODBAH in OPERATIVNIH POSEGIH. Stimulacija s PEMF napravo postaja ena izmed vodilnih terapij v veterini.

Kapljice za oči in ušesa z nano koloidnim srebrom za pse in mačke. Kapljice z nano koloidnim srebrom se lahko uporablja pri vnetih in pordelih očeh, vnetih ušesih, težavah z glivicami v ušesih ter tudi za redno čiščenje ušes. Koloidno srebro ima naravne antibakterijske, protiglivične, protivirusne in protivnetne lastnosti. Pantaya kapljice za oči in ušesa za pse in mačke z nano koloidnim srebrom so prava izbira za podporo zdravju naših ljubljenčkov

Sprej z nano kolodnim srebrom za pse in mačke. Sprej je primeren za ureznine, rane, pordelo in srbečo kožo, vonj povezan z glivicami in pa ugrize klopov ter drugih insektov. Koloidno srebo ima naravne antibakterijske, protiglivične, protivirusne in protivnetne lastnosti. Zato lajša simptome pri alergijah in preobčutljivosti naših psov in mačk na zunanje dejavnike. Pantaya sprej za pse in mačke z nano koloidnim srebrom je prava izbira za podporo zdravju naših ljubljenčkov.

Šampon in balzam z nano koloidnim srebrom za pse in mačke.

Primerna sta za alergike, za vse kosmatince, ki imajo srbečo, pordelo in razdraženo kožo. Tako v šamponu kot tudi balzamu so uporabljene organic in naravne sestavine. Aroma limonske trave. PH šampona in balzama sta prilagojena potrebam psov in mačk.