OBLAČILA ZA PSE – modna muha ali nuja

Bel dolgodlaki pes v rumenem dežnem plaščku

Že res, da živimo v času, ko ljudje pse vse prevečkrat počlovečijo, ampak ko pridemo do pasjih oblačil, to drži le delno. Oblačila za pse v resnici niso modni dodatek, ampak nudijo zaščito pred vremenskimi neprilikami in pomagajo psom ohranjati primerno telesno temperaturo in/ali zaščititi  hrbtenico in sklepe.

Pasja oblačila so zato še posebej priporočljiva za majhne pse, pse s kratko dlako, pse brez podlanke, stare pse in bolne pse.

V članku bomo govorili o tem:

 • ALI PSA POZIMI ZEBE 
 • KAKŠNI SO ZNAKI, DA PSA ZEBE
 • KDAJ OBLEČI PSA 
 • o VRSTAH OBLAČIL ter
 • KDAJ PES PLAŠČKA NE POTREBUJE
Rjav pes zavit v rdečo dekico

1. ALI PSA POZIMI ZEBE

Na to, ali psa pozimi zebe, vplivajo različni dejavniki: pasja dlaka, starost psa, zdravstveno stanje psa in tudi velikost psa.

Na mraz so občutljivi predvsem:

 • KRATKODLAKI PSI ( Bull pasme,  Francoski buldog, Boston terrier, Vižla, Beagle, Weimaranec, Hrti, Dalmatinec)
 • PSI BREZ PODLANKE (Maltežan, Yorkshire terier, Afganistanski hrt) 
 • psi z MALO PODKOŽNEGA MAŠČEVJA (Hrti)
 • MAJHNI PSI (Čivave, Pinči)
 • STARI PSI
 • BOLNI PSI.

Različne pasme psov izvirajo iz različnih podnebnih razmer in tem razmeram se je prilagodila tudi njihova dlaka.

Tako so pasme, ki izhajajo iz hladnejših območij (Aljaški malamut, Husky), razvile bolj gost kožuh s podlanko, pasme iz toplejših območij pa so kratkodlake in/ali brez podlanke.

Husky stoji na snegu

Podlanka je spodnja dlaka pri psih in služi kot izolator.

Včasih je večina psov živela zunaj, zato je bila podlanka bolj gosta in bujnejša, danes pa psi večino časa preživijo na sobni temperaturi, zato je le-ta posledično redkejša. 

V mrzlih dneh pa moramo paziti tudi na naše seniorčke!

Star in/ali bolan pes potrebuje dodatno zaščito kosti, sklepov in seveda tudi notranjih organov, zato oblačila za pse še kako pridejo prav.

Oblečen kosmatinček se bo bolje počutil, istočasno pa boste z oblačenjem preprečili oz. upočasnili napredovanje artritisa . Mraz in vlaga namreč močno vplivata na stanje artritisa in tudi bolečine so takrat večje.

Za dodatno zaščito sklepov pri starejših in bolnih psih lahko poskrbite tudi s čevlji za pse, še posebej, če se pojavlja artritis v prstih ali zapestju psa.

Stara nemška doga

2. KAKŠNI SO ZNAKI, DA PSA ZEBE

 •  PES DRGETA

Na ta način psi kažejo vidno reakcijo na mraz. Če vaš pes drhti ali se trese, je verjetno premrzlo, da bi bil zunaj.

 • UŠESA SO NA OTIP HLADNA

Tudi ko pse zebe, je lahko njihovo telo zaradi dlake toplo na dotik. Če ne veste, kako ugotoviti, ali vašega psa zebe, potipajte njegova ušesa. Ko so njihova ušesa hladna, zlasti na robovih, je čas, da psa peljete na toplo.

 • PES SE GIBA POČASI

Še en dober nasvet, kako ugotoviti, ali vašega psa zebe, je opazovanje njegovega gibanja. Če bo vaš pes videti, kot da ne želi biti zunaj, da hodi počasi, se poskuša skriti pod različnimi predmeti ali celo noče hoditi, ga skoraj zagotovo zebe.

 • PES JE ZVIT V KLOBČIČ

Če vidite, da je pes zvit v klobčič in je mrzlo, potem je to zagotovo znak, da ga zebe in se želi na ta način ogreti.

Boston terrier v modri obleki sedi na snegu
 • ŠEPANJE

Pasje tačke so dovzetne za hladno vreme, zato je potrebno pasje šape skrbno negovati.

Če so šape vašega psa nezaščitene in so tla hladnejša od zraka, bo vašega psa veliko hitreje zeblo.

Ko vaš pes začne šepati, vam skuša povedati, da so njihove tace premražene, in to je znak, da je vašemu psu premrzlo. Pasje šape lahko zaščitite s čevlji za psa, tako ga ne bo zeblo in skozi šapice ne bo izgubljal telesne toplote.

 • JOKANJE

Ko bo psu zaradi mraza neprijetno, vam bo skušal to povedati. To lahko stori s cviljenjem, jokanjem ali lajanjem.

Če se vaš pes brez jasnega razloga začne nenormalno obnašati, razmislite, ali je morda izpostavljen hudemu mrazu.

Bel pes z bundico na snegu

3. KDAJ OBLEČI PSA

Pri odločanju, ali so oblačila za psa potrebna in kdaj psa obleči, je najbolje upoštevati zunanje dejavnike, kot so temperatura, dež ali sneg, pasmo psa, dolžino in vrsto dlake, velikost in zdravstveno stanje psa.

Vsak kosmatinček je drugačen in lastniki ga poznate najbolje. Če ga boste opazovali in upoštevali zgoraj napisane znake, kdaj psa zebe, sem prepričana, da se boste odločili pravilno.

4. KAKO IZBRATI PRAVO OBLAČILO ZA PSA

Na izbiro pasjih oblačil vpliva več dejavnikov, kot so vremenske razmere in tudi namen.

Vrste oblačil za pse ločimo glede na NAMEN, MATERIAL in KROJ.

 • NAMEN: oblačilo izberemo glede na to, kaj bomo s psom počeli. Pri isti zunanji temperaturi namreč izberemo različna pasja oblačila glede na to, ali gre pes zgolj opraviti potrebo, gre na daljši sprehod ali pa bo dolgo časa stal na mestu. Na primer, če gre pes zgolj opraviti potrebo in bo zunaj 5 – 10 minut, ne potrebuje tako debelega zimskega plaščka, kot če bo 1 uro stal na mestu.
Bel dolgodlaki pes v rumenem dežnem plaščku
 • MATERIAL: oblačila za pse izbiramo glede na vremenske razmere in tako izbiramo med različnimi materiali. Ko dežuje, potrebujemo nepremočljiv dežni plašč za psa, ko močno piha veter ali malo rosi, izberemo plašček iz softshella, jeseni in ob mili zimi ter sončnem zimskem vremenu, izberemo pulover za psa, ko pa je temperatura blizu 0 stopinj celzija, izberemo debelejši zimski plašč za psa

Seveda večina psov nima celotne kolekcije pasjih oblačil, zato vedno poskusimo najti kompromis in izbrati tisti plašček, ki je za našega psa najbolj primeren.

 • KROJ: pasja oblačila se razlikujejo tudi glede na pasmo psov. Tukaj izstopajo predvsem izredno majhne pasme, kot je na primer čivava in pa hrti. Če ne najdemo plaščka za psa, ki bi bil našemu kosmatincu prav, izberemo ponudnika, ki šiva pasja oblačila po meri. Tako bo plašček vašemu kosmatincu zagotovo prav in ne bo pretesen ali preohlapen.
Zimsko veselje

5. KDAJ PES PLAŠČKA NE POTREBUJE

Pri odločitvah kdaj obleči psa, moramo biti previdni, saj je psu kaj hitro lahko prevroče in s tem naredimo več škode kot koristi. 

Pes plaščka ne potrebuje, ko na sprehodu veliko teče, saj s tem poveča prekrvavitev v telesu in se segreje. 

Več škode bomo namreč naredili, če bo pes aktivno tekel oblečen, potem ga bomo pa slekli. Pasja koža bo močno pregreta in če jo takrat izpostavimo zimskim temperaturam, se pes lahko prehladi. 

Če boste ravnali, kot ravnate pri sebi, ne morete zgrešiti. Ko hodimo počasi in se ogrevamo, smo oblečeni več, ko aktivno tečemo, smo oblečeni manj in ko se ohlajamo, se ponovno oblečemo.

Psa prav tako ne oblačimo, ko se zadržuje  v stanovanju na sobni temperaturi. 

Moramo se namreč zavedati, da je pes še vedno pes in da so obalčila za pse namenjena zaščiti pred mrazom in ne pasji modni pisti.

PREBERITE TUDI

NEGA PASJIH TAČK

Včasih se zdi, da se lastniki psov premalo zavedajo, kako pomembna je nega pasjih tačk in da nega pasjih tačk ne pomeni zgolj striženja krempljev ampak je mnogo več kot to.

Kapljice za oči in ušesa z nano koloidnim srebrom za pse in mačke. Kapljice z nano koloidnim srebrom se lahko uporablja pri vnetih in pordelih očeh, vnetih ušesih, težavah z glivicami v ušesih ter tudi za redno čiščenje ušes. Koloidno srebro ima naravne antibakterijske, protiglivične, protivirusne in protivnetne lastnosti. Pantaya kapljice za oči in ušesa za pse in mačke z nano koloidnim srebrom so prava izbira za podporo zdravju naših ljubljenčkov

Sprej z nano kolodnim srebrom za pse in mačke. Sprej je primeren za ureznine, rane, pordelo in srbečo kožo, vonj povezan z glivicami in pa ugrize klopov ter drugih insektov. Koloidno srebo ima naravne antibakterijske, protiglivične, protivirusne in protivnetne lastnosti. Zato lajša simptome pri alergijah in preobčutljivosti naših psov in mačk na zunanje dejavnike. Pantaya sprej za pse in mačke z nano koloidnim srebrom je prava izbira za podporo zdravju naših ljubljenčkov.

Šampon in balzam z nano koloidnim srebrom za pse in mačke.

Primerna sta za alergike, za vse kosmatince, ki imajo srbečo, pordelo in razdraženo kožo. Tako v šamponu kot tudi balzamu so uporabljene organic in naravne sestavine. Aroma limonske trave. PH šampona in balzama sta prilagojena potrebam psov in mačk.

Pantaya magnetni stimulator s pulzirajočim magnetnim valovanjem prodira globoko v tkiva, vse do celic. Vpliva na biološke procese v celicah, jih oskrbuje s kisikom in povečuje prepustnost membran. PEMF stimulacija se odlično izkaže pri ORTOPEDSKIH POŠKODBAH, RANAH, NEVROLOŠKIH OBOLENJIH, VNETJIH in DEGENERATIVNIH SPREMEMBAH. Je neinvazivna metoda in nima stranskih učinkov. Stimulacija s PEMF napravo postaja ena izmed vodilnih terapij v veterini.